press premijera

Plenković poručio da cjepivo više nije problem, nesporazumi u koaliciji nisu tema, a o zakonu po kojemu je Mamić mogao otići u BiH kaže: Ako je problem alat, nabavit ćemo bolje alate

21.04.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Nakon užeg kabineta Vlade medijima se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se osvrnuo na sastanak sa Zajednicom županija i Udrugom gradova, s kojima je razgovarao o situaciji s koronavirusom i o Nacionalnom planu oporavka. 'Ključna poruka je da cjepivo više nije problem. Osigurali smo dovoljno cjepiva do 30. lipnja. Bit će sveukupno 3,1 milijun doza cjepiva. Zadaća je Ministarstva zdravstva, županijskih zavoda za javno zdravstvo i primarne zdravstvene zaštite da se intenzivira cijepljenje diljem Hrvatske', kazao je Plenković nakon užeg kabineta.

'Htjeli bismo doseći 50 do 55 posto procijepljenih. Ovo je zadnji tjedan kada ćemo imati umjerene količine cjepiva. Od idućeg tjedna skačemo na 95 tisuća doza', rekao je Plenković.

'Poruka je prema županima da se maksimiziraju svi napori kako bi cijepili od 17 do 20 tisuća građana dnevno', dodao je.

Osvrnuo se i na sastanak vladajuće većine, s kojima je dogovorio aktivnosti u Saboru. 'Potpora jasna svih ministru Berošu. Što se tiče inicijative, ne znam kad će biti formalizirana, Vlada će odgovoriti i ona će završiti kao sve do sada', rekao je Plenković.

Kazao je da nije razgovarao s Radimirom Čačićem, a da je na sastanku bila Natalija Martinčević koja nije imala nikakve primjedbe. 'Sada su lokalni izbori, pretpostavljam da gospodin Čačić želi biti ponovo župan. Da sam imao informaciju da postoji problem s nekim od ministara, dao bi mi do znanja, ali takvog sastanka nije bilo. Ne znam zašto on to govori', kazao je.

Komentirao je i kolonu u Jasenovcu. 'Postoji preporuka HZJZ-a da se komemoracija organizira sukcesivno, to je temeljni okvir. Na što sam se referirao je moj stav o tome da protokol predsjednika kontaktira protokol vlade i sabora ne bi li se zajedno polagali vijenci. Na to sam rekao da nema razloga glumljenje i da hinimo neko prijateljstvo', dodao je.

'Ja sam vam rekao što je okvir i kako je Spomen područje Jasenovac predvidjelo dolaske. Tamo će biti izaslanstvo vlade, sabora, predsjednik, izazslanstvo naroda žrtava i strani veleposlanici. To je pet različitih termina u tom jednom danu. Mi tamo idemo godinama. Ići ćemo i idućih godina. Ne zato da bi s nekim bili u društvu, nego da bismo odali počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac', rekao je Plenković.

Na pitanje da li je spreman na raspravu o Berošu u Saboru i prije lokalnih izbora, kazao je: 'O tom potom. Kad oni to predaju mi imamo rok za odgovoriti. Meni je u načelu svejedno.'

Govoreći ponovo o cijepljenju apelirao je na građane da se cijepe. 'Dok su preporuke struke takve da su benefiti cjepiva puno veći od nuspojava nekih cjepiva, onda trebamo povjerenje dati struci', kazao je.

'Ja sam zamolio ministra pravosuđa da uputi pismo predsjedniku Vrhovnog suda i glavnoj državnoj odvjetnici da raščistimo da li je postojeći zakonski okvir oko izricanja mjera dovoljno dobar ili ne. Po nama je postojalo dovoljno razloga da se u ovom slučaju one izreknu. Želim precizno utvirditi da li suci ili DORH vide nedostatak u pogledu sadržaja zakonskih članaka i ne izriču te mjere ili je riječ o subjektivnom elementu', kazao je Plenković o slučaju Mamić.

'Ako je problem alata, nabavit ćemo bolje alate. Vrhovni sud i Državno odvjetništvo moraju nam vrlo jasno odgovoriti na ta pitanja da svi zajedno kao društvo znamo na čemu smo Želim imati čistu situaciju. Ako misle da nešto nije dobro ili fali, onda ćemo to riješavati', kazao je Plenković.