sjednica vlade

Plenković čestitao Vatrenima: 'To je još jedan sjajan uspjeh i promidžba RH'

15.06.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Plaće sudaca, ali i dodatak na plaću zaposlenih u državnim i javnim službama bile su glavne teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku sjednice osvrnuo na obnovu nakon potresa. 'S 9. lipnja smo u potpunosti iskoristili obje alokacije Fonda solidarnosti i za posljedice zagrebačkog i petrinjskog potresa', rekao je Plenković.

'Danas imamo u potpunosti iskorištena sredstva i za jedan i drugi potres. Da podsjetim, 684 milijuna eura smo dobili za zagrebački i 319 milijuna za petrinjski, potrošili smo i preko, 106 posto za zagrebački i 135 posto za petrinjski potres.Petrinjski je iskorišten u 16 mjeseci i to dva mjeseca prije, a za zagrebački s obzirom na sekundarne štete, u dogovoru s EK spojili smo krajnji rok za korištenje sredstava. Suprotno redovitoj filozofiji korištenja sredstava odlučili smo s obzirom da je potres nastao u glavnog gadu odlučili smo ići putem konstrukcijske obnove i tim zaštiti zgrade u budućnosti', rekao je premijer.

Podsjetio je da su posjetili Glinu, Petrinju i Sisak i upoznali se s radovima na zgradama. Tom prilikom, dodao je, otvoren je i Veteranski centar u Petrinji. 'Poslali smo važnu poruku braniteljima i korisnicima veteranskih centara', dodao je.

Osvrnuo se na jučerašnji sastanak sa Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova, kojima su predstavili i poreznu reformu. 'Bačić je predstavio novi zakon o upravljanju nekretninama gdje se daju veće ovlasti općinama i gradovima kada je u pitanju upravljanje imovinom', kazao je Plenković.

'Jutros smo imali veliki sastanak sa sindikatima javnih i državnih službi. Potpisali smo memorandum kojim se povećavaju plaće', podsjetio je na potpisivanje sporazuma koje je održano netom prije sjednice Vlade.

  • +8
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

'Danas će Vlada dati mišljenje o progašavanju holodomora genocidom nad ukrajinskim narodom koji se dogodio 30-tih godina prošlog stoljeća', kazao je Plenković.

'Čestitam Vatrenima na pobjedi u polufinalu i da im zaželimo uspjeh u finalu. To je još jedan sjajan uspjeh i promidžba Hrvatske zahvaljujući nogometnoj reprezentaciji', rekao je Plenković.

Sucima te državnim i javnim službama veće plaće

Vlada je na sjednici usvojila i u Sabor poslala izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, prema kojem je nova osnovica za izračun plaća iznosi 706,50 eura.

'Osnovica je sada manja nego što je bila 2009. godine. Prijedlogom se povećava koeficijent za suce prvostupanjskih sudova i zamjenike općinskih državnih odvjetnika. Također se uvodi obaveza ažuriranja popisa pravosudnih dužnosnika', rekao je ministar Ivan Malenica.

Vlada je donijela i odluku o privremenom dodatku na plaću za državne i javne službenike, kojima od lipnja plaće rastu za 60 do 100 eura te će im biti isplaćen regres u iznosu od 300 eura. Odluka se donosi na temelju memoranduma koji je potpisan uoči sjednice Vlade, a ovaj dodatak na plaće će biti na snazi do novog sustava plaća prema modelu jednaka plaća za jednaki rad koji će biti uređen novim Zakonom o plaćama.

'Od 219 tisuća gotovo 100 tisuća primit će uvećanje od 100 eura neto. To je najveće povećanje do sada za one s najmanjim plaćama', rekao je Malenica. Za provedbu ove odluke godišnje će se osigurati više od 430 milijuna eura.

Vlada je donijela i odluku o isplati privremenog dodatka na plaću za djelatne vojne osobe. 'Prema odluci zadužuje se ministar obrane da djelatnim vojnim osobama odlukom odredi isplatu privremenog dodatka na plaću prema vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće. Isplata dodatka bit će u iznosu i uvjetima koji su određeni odlukom o dodatku na plaću državnim i javnim službenicima i namještenicima. Ovo mjerrom obuhvaćeno je 12.234 vojne osobe', kazao je državni tajnik u MORH-u Branko Hrg.

Vlada podržala proglašenje holodomora genocidom nad Ukrajincima

Hrvatska vlada podržala je na sjednici u četvrtak inicijativu Hrvatskog sabora da se holodomor proglasi genocidom nad ukrajinskim narodom.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić kazao je kako 'predloženom deklaracijom Hrvatski sabor priznaje holodomor - prisilno izazvanu glad koju je smišljeno i organizirano proveo komunistički staljinistički režim u Ukrajini u razdoblju 1932-1933. - kao zločin genocida nad ukrajinskim narodom'.

Procjenjuje se da je između 4 i 6 milijuna Ukrajinaca umrlo tijekom holodomora (gladomora) 1932./1933., odnosno velike gladi koju su izazvale sovjetske vlasti.