predsjednik u slunju

Milanović o uvođenju vojnog roka: Imate li vi punoljetnu djecu? Ja imam, i što sam odgajao, odgajao sam

27.05.2021 u 13:18

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je bio na međunarodnoj vojnoj vježbi Immediate Response 21 na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju

Tamo je komentirao ideju o uvođenju vojnoga roka koju je kao mogućnost u srijedu spomenuo ministar obrane Mario Banožić. 'Zanimaju me takve stvari isključivo u odnosu na obrambene sposobnosti zemlje. Naš Ustav je tu dosta jasan, ne postoji obaveza vojnog roka. Oni koji ne žele ne moraju. Ustav je tu dosta ograničavajući', kazao je Milanović.

Dodao je da u Europi samo nekoliko zemalja ima vojni rok, spomenuvši Švicarsku, Austriju i Grčku. 'Čak ni Rusija nema vojni rok', kazao je Milanović, dodavši da o tome treba dobro razmisliti.

Istaknuo je da bi tu odluku trebalo dobro pripremiti te je kazao da bi to svakako bio velik trošak za državu.

'Punoljetni građani mogu sami odlučiti. To bi bilo komplicirano i trebalo bi pripremati nekoliko godina, a i troškovi su veliki. Imamo Ustav kakav imamo, u njemu piše da je vojna obveza - obveza, ali - jedno ogromno ali', rekao je Milanović te je novinarku koja ga je pitala za komentar o ulozi preodgoja tijekom vojnog roka pitao ima li ona punoljetnu djecu. 'Ja imam, i što sam odgajao, odgajao sam', dodao je predsjednik.

Govoreći o kampanji, Milanović je kazao da je važno da se ne huška. 'Ja to kao huškač mogu reći', poručio je.

Potom se zapitao po čemu je on to huškač s Pantovčaka. 'Time što sam upozorio da je politika jedne države prema drugoj državi nekorektna, da je to iskaljivanje na slabijima. Rekao sam da je pritisak i ucjenjivanje jedne male države da se uđe u Schengen pogrešan način. Ja to osjećam kao svoje poslanje, građansko, ljudsko, netko bi rekao kršćansko, da takve stvari kažem. Što se to dogodilo, a Plenković zna, a ja ne znam kao predsjednik države', upitao je Milanović.

Prema Milanoviću, hrvatski predsjednik Vlade ide okolo i lupeta k'o zadnja baba na placu.

'Je li normalno da predsjednik Vlade kaže takvu stvar i stane. Incidenti prema Bugarima? U Hrvatskoj praktički nema Bugara. Što se to dogodilo u Hrvatskoj? To je vrlo neodgovorno ponašanje. Pitajte čovjeka što je mislio, ništa nema u novinama, policija nije ništa objavila. Što se dogodilo? Nekome se prosula torba leblebija, boranije?', rekao je Milanović.

Komentirajući brojne prijetnje i uzavrele strasti u kampanji za lokalne izbore, predsjednik je rekao da se mijenja epoha.

'Odlazi kriminal u zapećak, to nekima smeta, razumijem. Ali nazivati druge plaćenicima!? Stari, vidiš, on ti je strani plaćenik, on radi za Soroša, a Soroš je Židov, a oni su dobri sa Srbima - to je poziv na nasilje', upozorio je Milanović.