pandemija

Božinović najavio strože mjere; ograničavaju se javna okupljanja i privatne svečanosti, pogledajte detalje

07.01.2022 u 15:28

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u petak su se obratili javnosti oko uvođenja nešto strožih epidemioloških mjera od ponedjeljka

Na početku presice okupljenima se obratio ministar Božinović koji je kazao da je izmijenjena odluka o okupljanjima jer brojevi rastu zbog omikron varijante. Također je kazao da u kontaktu s primorskim stožerima na čijim područjima je zabilježen veliki porast broja zaraženih, te su shodno njihovim preporukama i zajedničkim promišljanjima došli su do rješenja koja će stupiti na snagu u ponedjeljak.

Odluke će biti na snazi prije svega dok bude veliki pritisak na zdravstveni sustav, ali će se pratiti i znanstvena istraživanja i odluke zemalja koje su prije nas pogođene omikronom.

Potom je prešao na stvar kazavši da bi se o ponedjeljka zabranila javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba.

'Okupljanja s covid potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Također, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije', rekao je Božinović.

Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti gdje si posjeduju covid-potvrdu. Tu može biti do 50 ljudi.

Davor Božinović o novim mjerama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ugostiteljski objekti bi morali najstrože kontrolirati preporuke HZJZ-a. Ograničio bi se broj okupljenih na sportskim natjecanjima. Na natjecanjima na zatvorenom do 20 posto kapaciteta tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.

Maske bi se trebale nositi i u galerijama, misama, kinima, muzejima i sjednicama predstavničkih tijela.

  • +13
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Uvela bi se obveza za poslodavce da organiziraju rad od kuće kada je to moguće, naveo je Božinović.

Odgovarajući na pitanje o kraćem vremenu ugostiteljskih objekata Božinović je kazao da toga neće biti već će se fokusirati na bolju kontrolu postojećih mjera.

Odgovarajući na pitanje o broju hospitaliziranih i osoba na respiratoru Capak je kazao da samo posljednjih dana imali silazni luk. Međutim kako ovi podaci dolaze sa zakašnjenjem od dva tjedna može se dogoditi da smo sada došli do jednog platoa i da će potom hospitalizirani pratiti broj zaraženih.

Što se tiče omikrona Capak je kazao da varijanta još uvijek nije dominantna kod nas.

Capak o novim mjerama Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Omikron brzo i rapidno raste, brzo se širi, i očekujemo da sad već imamo dominaciju omikrona u primorskim županijama i u Zagrebu dok to nije slučaj na kontinentu', poručio je

Novinare je zanimalo imaju li dovoljno inspektora za kontrolu mjere.

Božinović je kazao da će mjere koje su najavili kontrolirati koliko budu mogli. Istaknuo je da od samog početka apeliraju na savjest građana i ne idu na represiju.