covid-19

Božinović: U Hrvatsku je jučer ušlo triput manje ljudi nego 2019. BiH je treća zemlja, tko ide tamo za vikend, mora ispuniti uvjete za povratak u Hrvatsku

02.04.2021 u 11:17

Bionic
Reading

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 2362 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 29 osoba je umrlo, izvijestio je u petak nacionalni Stožer civilne zaštite

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 276.416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5996 osoba umrlo. Ukupno se oporavilo 257.309 osoba, od toga 1670 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 34.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.568.027 osoba, od toga 8697 u posljednja 24 sata. Zaključno s 1. travnja utrošeno je 498.417 doza cjepiva, a cijepljeno je 404.518 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 312.138 osoba dok je drugom dozom cijepljeno 92.380 osoba.

Za 1519 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljene, navodi nacionalni Stožer civilne zaštite.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je porast broja oboljelih u odnosu na prošli tjedan 42,1 posto viši. Najviša incidencija je Primorsko-goranskoj županiji, a najniža u Istarskoj.

Dodao je da je stopa mortaliteta u Hrvatskoj 1474,4, što nas stavlja na 18. mjesto u EU. HALMED je prijavio 2153 nuspojave na cjepiva, najviše na AstraZenecu.

Vili Beroš, ministar zdravstva, ponovio je da je jučer postignut dogovor na nivou EU-a da Hrvatska dobije 747 tisuća doza Pfizerova cjepiva te da će danas biti usuglašena dinamika isporuke.

Na pitanje što je s putnicima u tranzitu Davor Božinović, na čelu MUP-a, kazao je kako su pravila za putnike u tranzitu ostala ista.

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi

'U Hrvatsku je jučer ušlo 43.500 ljudi, od toga je 60 posto u tranzitu. Vrlo malo ulazaka je bilo na području Istre i Primorsko-goranske županije', kazao je Božinović. Dodao je da je BiH treća zemlja te da tko ide ondje za vikend, mora ispuniti uvjete za povratak u Hrvatsku.

Govoreći o problemima isporuke lijekova onkološkim pacijentima, Beroš je rekao da su svjesni trenutne situacije, da sredstva veledrogerijama još nisu uplaćena, ali da će biti danas.

'Želimo aktivno voditi taj proces i od ravnatelja dobivamo obavijesti o problemima isporuke. Nađen je koncept koji ću podržati. Rješenje je direktno plaćanje lijekova onkološkim bolesnicima. Upravo su u tijeku razgovori o modelu isporuke i ovog načina plaćanja', kazao je Beroš.

  • +5
Konferencija nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je kako su on i ministar financija Zdravko Marić pozvali veledrogerije na sastanak u utorak.

Beroš je komentirao trenutno stanje u bolnicama.

'Ovih dana imali smo sastanak na kojem su bili svi ravnatelji zagrebačkih bolnica i odlučili smo reaktivirati Dubravu i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Zagreb. Vraćaju se odjeli u funkciju. Arena je spremna, može se aktivirati za 24 sata', naveo je Beroš.

Nove mjere u Zagrebu vrijede do 15. travnja, a Božinović je rekao da je ta odluka potpisana jučer te da uključuje maske za lice u zatvorenim prostorima.

'Nisu to neke mjere koje bi odudarale od ostalih. Najvažnija je spremnost pojačane kontrole provedbe. Zagreb je odlučio aktivirati komunalno redarstvo i civilnu zaštitu', rekao je Božinović i dodao da ne isključuje mogućnost da se mjere pooštre na nivou države.

Upitani oko prioriteta gospodarskog cijepljenja, odnosno tko je prioritet i je li se tko prijavio, ministar Beroš kazao je da je broj onih koji traže cijepljenje nevjerojatan, da se o svemu još treba razgovarati, ali da se naše gospodarstvo bazira na turizmu i da će se nastojati ići u tom smjeru. Dodao je da će se to ubrzo znati.

Na pitanje o misama u crkvama Božinović je kazao da je pred nama izazovno razdoblje i da se treba pridržavati mjera. Naglasio je da unatoč blagdanima nadzor neće biti smanjen.

Na pitanje jesu li Pfizerova cjepiva osigurana ugovorom ili rezervacijom, Beroš je rekao da je riječ o drugačijem konceptu.

'Svi čelnici su razgovarali, naglašavajući koncept solidarnosti i ovih 10 milijuna doza ide drugačijim načinom. Ovo nije koncept koji je bio prije prisutan, koncept bazara. Te doze su osigurane', zaključio je Beroš.