presica stožera

[FOTO/VIDEO] Stožer otkrio detalje o britanskom soju: U Hrvatskoj je od 20. siječnja zaraženo još osam osoba. Uz trogodišnje dijete, pozitivni su njegovi roditelji

10.02.2021 u 11:18

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno 577 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2596. Među njima je 1055 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 92 pacijenta. Preminulo je 14 osoba. Također, u Hrvatsku je stigao britanski soj koronavirusa koji se širi znatno brže u populaciji u odnosu na izvorni

'U odnosu na jučer imamo devet osoba više na respiratoru', rečeno je na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite. Do sada je potrošeno nešto više od 100 tisuća doza cjepiva.

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravtsvo kazao je da broj zaraženih evidentno pada. 'Sve brojke ukazuju na pozitivno kretanje, ali još uvijek su veće nego što smo ih viđali u proljeće', upozorio je Kaić. Po tjednoj incidenciji, od 146 zaraženih četvrti smo u Europi. 'Najgoru incidenciju u zemlji ima Splitsko-dalmatinska županija', naveo je Kaić.

Epidemiolog je još upozorio da su prijavljene 672 nuspojave na cjepivo u Hrvatskoj. 'Uglavnom su očekivane, a imamo 29 alergijskih reakcija i sve su prošle bez posljedica', naznačio je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', potvrdila da su u Hrvatskoj potvrđena tri prva slučaja britanskog soja koronavirusa kod pedesetogodišnjeg muškarca, koji je došao iz ordinacije opće medicine, djeteta od 3,5 godina i muškarca od 34 godine iz Brodsko-posavske županije. Navela je da je dijete imalo probavne smetnje, povraćanje i proljev, te da su zaraženi i roditelji. Za sada još uvijek uzorci roditelja nisu u procesu sekvenciranja tako da se ne može reći da i oni imaju britanski soj koronavirusa.

Uzorci za testiranje na novi soj su nasumično prikupljeni 20. siječnja jer se pretpostavljalo da možda već kola zemljom. Svi zaraženi su u izolaciji i tu ne bi trebalo biti problema, dodala je.

'Ovo nije nikakvo iznenađenje, pretpostavljali smo da i mi imamo nove sojeve u Hrvatskoj, ali ih do sada nismo uspjeli detektirati. Sada su detektirani. Nastavlja se sekvenciranje', kazala je Markotić. Navela je da je dobro da se ne vidi nigdje porast broja zaraženih povezan s ovim novim sojem.

Potom je Kaić naveo da je od 20 uzoraka koje su poslali na sekvenciranje u jedan španjolski laboratorij još njih osam pozitivno na novi soj. Istaknuo je da se još čeka potvrda.

Video: Goran Stanzl/PIXSELL

'Uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da je već tada, ako se pokaže da su pozitivni, ta varijanta kolala u populaciji', istaknuo je Kaić.

Potom je riječ uzeo ministar zdravstva Vili Beroš. Upozorio je da dobre epidemiološke brojke na znače pobjedu nad virusom. Istaknuo je da je nužan daljnji oprez. Smatra da je njihov dosadašnji oprez dobar temelj za borbu protiv novog soja virusa. 'Ovo je novi element koji moramo uzeti u razmatranje', naveo je Beroš.

Ministar je ponovno kazao da su sva cjepiva gotovo 100 posto sigurna protiv najgorih oblika bolesti.

Odgovarajući na pitanje novinara o cijepljenju rektora Damira Borasa, ranije nego se očekivalo uzimajući u obzir prioritetne skupine, Beroš je kazao da osuđuje i samu sumnju na cijepljenje prije reda. 'Ranije cijepljenje moralno je upitno i nije prihvatljivo', poručio je Beroš.

Kazao je da je čuo glasine o cijepljenju preko reda, ali je istaknuo da smo svi jednaki. Glasinama nije previše vjerovao, sve je transparentno i ako se netko cijepio preko reda, ne može se izuzeti od daljnje analize, objasnio je. U slučaju sumnje na bilo kakvu malverzaciju Beroš će učiniti sve da se provjeri je li bilo cijepljenja preko reda jer uzimanje mjesta nekome ugroženom zaista nije u redu.

Apelirao je na sve koji cijepe da se drže plana, a to je prije sve orijentiranost na najugroženije.

Više o cijepljenju preko reda pročitajte u odvojenom tekstu.

  • +15
Presica Nacionalnog stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Kaić je kazao da nemaju neki pisani protokol što s ostatkom doza cjepiva, ako se taj slučaj dogodi. Naglasio je da je tada zdravorazumski postupak da se cjepivo potroši, a ne da se baci.

Govoreći o mogućnosti trećeg vala, Markotić je kazala da virusi ne priznaju naše administrativne granice i migriraju s ljudima. 'Migracije se ne mogu zaustaviti iako su značajno smanjene', navela je, dodavši da je to soj koji se brže širi i da se moramo držati mjera koje su na snazi kako bismo spriječili ono što se događalo u Velikoj Britaniji, Irskoj i sada u Portugalu.

Davor Božinović, potredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite je o popuštanju mjera kazao da se stanje svakodnevno analizira i da je dolazak novog soja u Hrvatsku dokaz da je njihov oprez opravdan. Prema mjestima na kojima je otkriven novi soj, vidi se da je disperziran u Hrvatskoj. 'Moramo mu posvetiti dužnu pažnju, ali ne znači da je to razlog za bilo kakvu vrstu panike', naveo je Božinović te dodao da moramo pratiti situaciju u zemljama oko Hrvatske, ali i na globalnoj razini. Kaže da su zemlje različito reagirale na novi soj, a dobar dio je reagirao dodatnim zatvaranjem. Dodao je da od početka nisu primjenjivali copy/paste varijantu pa neće ni sada jer vjeruju da je svaka zemlja u ovome suverena. O mogućem popuštanju raspravljat će se i na Znanstvenom savjetu u srijedu, ali i na Vladi i drugim mjestima do kraja tjedna.

'Odluka mora biti u skladu sa zaštitom zdravlja, ali i u skladu s ekonomskim aktivnostima, a bit će primjerena našem stanju', kazao je Božinović.