HTJELI IH SMJESTITI U DOM

Uz plač i zapomaganje odgođena ovrha nad djecom

21.03.2013 u 16:01

Bionic
Reading

Odgođeno je oduzimanje djece razvedenoj majci iz Brdovca te 13-godišnji dječak i njegova 11-godišnja sestra zasad ostaju s njom. Djecu su oko 14.20 sati odveli k liječniku uz pratnju dvije psihologice iz udruge B.A.B.A-e. Cijela drama danas je trajala gotovo jedan sat u malenom mjestašcu u okolici Zaprešića

'Zašto to rade? Pa ona se odlično brine za svoju djecu', govorili su susjedi aludirajući na majku koja prolazi kroz najteže trenutke svog života, piše Večernji list. Iz kuće se čuo dječji plač i uzvici: 'Nećemo u dom', a pred kućom su se okupili brojni novinari, policija s maricom te susjedi.

'Dječak mi je rekao da je njega i sestru otac zastrašivao da će ih odvesti u dom, a da će mamu smjestiti u ludnicu', rekao je jedan dječak koji živi u susjedstvu. Susjedi pričaju kako je bivši suprug nesretne žene želio prodati kuću već neko vrijeme, a kako bi, navodno, provedbom takvog plana imao otvorene ruke u svojoj namjeri.

Postupak nosi službeni naziv 'Postupak ovrhe radi predaje djece prema presudi Općinskog suda Zaprešić broj P-897/09', a kraj je procesa kroz koji je dvoje djece prolazilo sedam godina zbog teške brakorazvodne parnice njihovih roditelja. Naime, njihova majka od supruga se odlučila razvesti zbog stalnog zlostavljanja. Brakorazvodna je parnica nakon više od sedam godina okončana, ali pitanje s kime će djeca živjeti ostalo je neriješeno.

Općinski sud krajem 2011. godine donio je odluku kojom su i ocu i majci oduzeli pravo da žive s djecom, a odluku je potvrdio i Županijski sud u Velikoj Gorici. 'Upoznati smo sa slučajem i pratimo ga proteklih godina. U svim dosadašnjim situacijama isticali smo da se protivimo prisilnim ovrhama radi predaje djece na skrb s obzirom na to da to ostavlja dubok trag na dječjoj psihi. No više od toga ne možemo reći ni javno komentirati', poručili su iz ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić.

Na slučaj su se osvrnuli i djelatnici Centra za socijalnu skrb koji navode da im je 'kao javnoj ustanovi u svim postupcima kada se odlučuje o djeci na prvom mjestu najbolji interes djeteta. Taj se interes ponekad kosi s interesima i željama roditelja. Nakana je mjera obiteljskopravne zaštite koju provodimo, ostanak djece u svojim obiteljima, ali kada je to nužno, sudovi donose odluke o izdvajanju djece iz obitelji i povjeravanju na skrb udomiteljskoj obitelji ili adekvatnoj ustanovi', navodi se u priopćenju koje su nam poslali.

'Svi trenutačni sudionici ove nesretne životne priče trebali bi imati elementarno povjerenje u odluke nadležnih institucija s obzirom na to da su svi pravni lijekovi od strane roditelja iskorišteni, uključujući i žalbu Ustavnom sudu RH koja je odbijena i koja je utvrdila da prava obitelji nisu narušena tijekom provođenja prethodnih postupaka, odnosno da je nadležni Centar za socijalnu skrb postupio ispravno. Svaki daljnji komentar bio bi suvišan.'