STRANCI NA RADU U HRVATSKOJ

Uvozimo zidare, bageriste, baletane...

radnik gradilište

radnik gradilište

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ronald Goršić

Broj stranaca s radnim dozvolama u Hrvatskoj iz godine u godinu je sve veći. Samo ove godine hrvatska Vlada odobrila je ukupno 7.877 radnih dozvola

Najviše stranih državljana zaposleno je u građevinarstvu, brodogradnji, turizmu i ugostiteljstvu, a prednjače zidari, njih čak 631, tesari (453), elektrozavarivači (199) te armirači (182).

Uz već spomenute tesare i zidare, najviše radnih dozvola izdano je elektrozavarivačima (199), armiračima (182), betonircima, brodomonterima, brodocjevarima, brusačima...

Po broju izdanih dozvola, slijede turistički animatori, kuhari nacionalne kuhinje, instruktori ronjenja, a izdano je i čak 30 radnih dozvola maserima posebnih vrsta masaža. Na području kulture, izdano je 10 dozvola baletnim umjetnicima i devet dozvola orkestralnim umjetnicima.

Doktorima medicine izdano je devet radnih dozvola, dok su radne dozvole dobila i tri magistra farmacije. Radnu dozvolu dobila su i tri puhača stakla, doktor kiropraktike i senior dizajner.

Dozvolu je dobio jedan bagerist i dva vozača teretnog vozila u međunarodnom prometu. Iz MUP-a navode da je najviše radnih dozvola izdano državljanima Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kine. Slijede državljani Srbije, Italije, Austrije, Slovenije te Njemačke, Mađarske, Rusije i Češke.

U prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi igra pedesetak stranaca. Petina prvoligaških stranaca otpada na Dinamo, piše Slobodna Dalmacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi