JOSIPOVIĆ PAPI FRANJI

'Uvjeren sam da ćete se zalagati za plemenitiji svijet'

14.03.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović također su čestitali papi Franji na izboru za Petrova nasljednika. Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je katoličkim vjernicima što su dobili novog papu, kao i samom papi Franji izboru za Petrova nasljednika.

'Želim mu da nastavi s izgradnjom mira u svijetu, da djelovanjem Crkve pokuša smanjiti siromaštvo u svijetu i da u toj poziciji djeluje u skladu s dosadašnjim nastojanjima Katoličke crkve da se tolerancija i snošljivost među religijama i vjerama razvijaju u pozitivnom pravcu te da u tom smislu učvršćuje mir u svijetu. To očekujem od pape i čini mi se, prema prvim najavama, da s razlogom to očekujem', rekao je Leko.

I premijer Zoran Milanović uputio je čestitku papi Franji na izboru za novog poglavara Katoličke crkve, priopćili su iz Vlade. 'Sveti Oče, osobita mi je čast uputiti Vašoj Svetosti najiskrenije i najljepše čestitke na izboru za 266. nasljednika svetoga Petra, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. U tom pogledu želim Vam u svoje osobno ime, i u ime Vlade Republike Hrvatske, uspješan, dug i blagoslovljen pontifikat, utemeljen na zasadama mira, solidarnosti, ljudskog dostojanstva, tolerancije i potpore najslabijima i najsiromašnijima. Radujem se uspješnoj suradnji s Vašom Svetošću, kao što sam imao priliku to učiniti s prethodnikom papom Benediktom XVI., kako bismo unaprijedili bilateralne odnose između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Izvolite primiti, Sveti Oče, izraze moga osobitog poštovanja', piše u premijerovoj čestitki.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović također je uputio čestitku novoizabranom papi Franji I., priopćeno je iz Ureda predsjednika. 'Vaša Svetosti, S velikom radošću primio sam vijest o Vašem izboru za 266. Petrova nasljednika, rimskog biskupa i poglavara Katoličke crkve. Osobita mi je čast uputiti Vam najiskrenije čestitke na početku Vašega pontifikata.

Vaš prethodnik papa Benedikt XVI građanima Hrvatske ostao je u srcu kao trajni izvor moralnog i duhovnog ohrabrenja, kao trajni znak nade i vjere u budućnost. Uvjeren sam da ćete se u vrijeme svoga pontifikata, na tragu svojih prethodnika, svojim moralnim autoritetom i duhovnom snagom nastaviti zalagati za promicanje i zaštitu ljudskih prava, za smanjivanje razlika između siromašnih i bogatih, prestanak sukoba i ratova u svijetu, za bolji i plemenitiji svijet.

Vaša ekumenska zauzetost kroz dugo razdoblje pastoralnog rada u Vašoj domovini, zalaganje za poštovanje posebnosti različitih religijskih tradicija, za jačanje međureligijskih inicijativa, za dijalog i toleranciju, hrabri i daje nadu u budućnost svim katoličkim vjernicima u svijetu, kao i svim ljudima dobre volje.

Radujem se budućim susretima i suradnji s Vama, Sveti Oče, u svrhu unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Svete Stolice, a za dobrobit hrvatskih katoličkih vjernika širom svijeta i Katoličke crkve u Hrvatskoj', piše u čestitki predsjednika Josipovića.