TRŽNICE PRIJETE

'Uvede li se fiskalizacija 5.000 ljudi ostat će bez posla'

20.06.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Na karlovačkoj tržnici je danas između 10 i 11 sati bila obustavljena prodaja jer su tamošnji prodavači održali prosvjed protiv fiskalizacije

Direktor OTP Tržnice Karlovac Niko Pervan istaknuo je da prosvjed podržava i osobno kao predsjednik Udruge hrvatskih tržnica. Udruga u obuhvaća 16.280 poslovnih subjekata, kazao je Pervan, a zbog troškova uvođenja fiskalizacije, kao i zbog teškoća u prilagođavanju na modernu tehnologiju, moglo bi ostati bez posla čak 5.000 prodavača na tržnicama diljem Hrvatske.

Na novinarsko pitanje nije li ta prijetnja pretjerana, kao kada se propisalo uvođenje vitrina ili kada su nastupila ograničenja za prodaju alkohola, pa su tržnice ipak opstale, Pervan je odgovorio kako je sada situacija znatno ozbiljnija.

"Zbog krize i zato što su supermarketi preuzeli dio tržišta voćem, povrćem i drugom hranom, unatrag par godina za trećinu se smanjio broj štandova na karlovačkoj tržnici. Naša je procjena da bi zbog fiskalizacije moglo s tržnice otići oko 40 posto korisnika i to je razlog što podržavamo prodavače. Nećemo odustati ni nakon ulaska u Europsku uniju (EU), jer znamo da izdavanje računa nije u praksi ni na tržnicama zemalja EU-a", rekao je Pervan.

Najavio je da će u ponedjeljak na vukovarskoj tržnici započeti trodnevni prosvjed, a kasnije i u drugim gradovima, a danas popodne očekuje se da će u obranu kumica stati Zagrebački holding i gradonačelnik Milan Bandić.

Više je prodavača medijima energično izjavilo da za fiskalizaciju jednostavno nisu spremni zbog prodaje na previsokim ili preniskim temperaturama, ponegdje zbog vlage, a negdje jednostavno zato jer je cjenjkanje tradicionalni i jedini način opstanka "šarma tržnica".

Obrtnica Mira Cinc predložila je da se računi eventualno izdaju putem blokova ispisanih rukom, jer ona se neće moći prilagoditi novim uvjetima već će morati zatvoriti obrt.