predizbori u iowi

Utrka republikanaca: Trump će danas pokušati napraviti ono što je zadnji uspio Bush

15.01.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Donald Trump i njegovi republikanski rivali u posljednjim trenucima u ponedjeljak pokušavaju pridobiti podršku birača u Iowi, saveznoj državi u kojoj započinju predizbori te stranke za predsjedničkog kandidata za izbore u studenom.

Kandidati održavaju posljednje događaje, no planove im je poremetila ogromna hladnoća koja je zahvatila tu saveznu državu u središtu SAD-a, piše BBC.

Premoćna pobjeda u Iowi učvrstila bi Trumpov status favorita za republikansku nominaciju. Njegovi rivali pokušavaju se pak nametnuti kao glavna alternativa bivšem predsjedniku.

Republikanski birači izaći će u ponedjeljak navečer na više od 1,5 tisuća lokacija diljem Iowe kako bi iskazali podršku svojim kandidatima. Svi oni pozvali su ih da dođu usprkos ekstremnim hladnoćama – procjenjuje se da će temperature padati do 30 stupnjeva ispod ništice.

Utrka republikanaca potom se seli od države do države dok se ne utvrdi kandidat koji će se na izborima u studenom vrlo vjerojatno suprotstaviti aktualnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu.

Nije sigurno da će onaj koji pobijedi u Iowi u konačnici postati i kandidat republikanaca. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je George W. Bush 2000. godine.

  • +7
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Trump je u nedjelju održao skupu Indianoli, pozvavši svoje birače da izađu na izbore.

„Zajedno stvaramo povijest, no morate se pojaviti”, poručio im je, prenosi BBC.

„Rezultat u ovoj saveznoj državi poslat će poruku cijeloj zemlji i, ustvari, cijelom svijetu”, naglasio je 77-godišnji bivši predsjednik.

On u Iowi želi osvojiti ogromnu većinu koja bi zadala udarac nadama drugih kandidata.

„Želimo oboriti rekorde”, rekao je u petak.

Anketa objavljena u subotu navečer pokazuje da Trump ima gotovo 30 postotnih bodova prednosti pred Nikki Haley, bivšom veleposlanicom SAD-a u Ujedinjenim narodima iz njegovog mandata.

Guverner Floride Ron DeSantis pao je na treće mjesto, a prijeti mu pritisak da odustane od utrke ako u Iowi ne zabilježi dobar rezultat.