NOVA PRESUDA PROTIV JOVANOVIĆA

Ustavni sud ukinuo odluku o izmjeni udžbenika

30.05.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Ustavni sud ovih dana donio je presudu kojom privremeno odgađa dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta oko izmjene školskih udžbenika, doznaje Jutarnji list. Do privremene odgode došlo je nakon što je grupa nakladnika, predvođena Školskom knjigom, podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv Ministarstva jer im je 26. travnja poslalo obavijest u kojoj im je dan rok do 3. lipnja da udžbenike usklade s novim pravopisom, a koji tada još nije bio ni upućen u javnu raspravu

Nakladnici su tužili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, kako doznaje Jutarnji list, jer se od njih tražilo da udžbenike izmijene unatoč činjenici da u javnu raspravu nije ni bio upućen nacrt prijedloga Udžbeničkog standarda koji, između ostalog, definira kvalitetnije i jezično usklađene udžbenike.

'Ministarstvo nam je ostavilo 40 dana da udžbenike uskladimo s novim pravopisom Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Međutim, javna rasprava o tom pravopisu počela je 15. travnja i trajala je do 15. svibnja. Pravopis bi trebao biti odobren 15. lipnja, dakle nakon roka u kojem se mogu podnijeti zahtjevi. Prema tome, postupak usklađivanja ne može početi dok javna rasprava ne završi i dok se ne objavi konačna verzija pravopisa', stoji u tužbi Školske knjige, Naklade Ljevak, V.B.Z.-a te nakladnika Klett Verlag i Neodidacte.

Po njima, zakašnjelim rješenjem ministarstva neki nakladnici stavljeni su u povoljniji položaj, jer postoji mogućnost da su već uskladili udžbenike s nepostojećim pravopisom, čime je povrijeđeno ustavno pravo zajamčene poduzetničke slobode.


Doznaje se da je Ustavni sud sve tužbene prijedloge nakladnika proglasio osnovanim i donio rješenje kojim 'privremeno odgađa izvršenje akta nazvanog Obavijest o roku za podnošenje zahtjeva za uvrštavanje udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstva na popis'.

Kako su se nakladnici potužili i Upravnom sudu, Ustavni sud naložio mu je da u roku od tri mjeseca od dana objave rješenja u Narodnim novinama i oni donesu odluke u istom predmetu. Nakladnici su se, po tome, uspjeli izboriti za produljenje roka za dostavu novih udžbenika do 1. rujna.