JEDNU MU ODLUKU UKINULI

Ustavni sud prihvatio čak dva prijedloga Zorana Milanovića

20.12.2013 u 17:09

Bionic
Reading

Ustavni sud ukinuo je tri članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama na koje su se prije pet godina žalili tadašnji šef oporbe, a danas premijer Zoran Milanović, predsjednik Republike Ivo Josipović i drugi zastupnici koji su danas već ministri u Vladi

Prijedloge za razmatranje ustavnosti dijelova Zakona o sigurnosti prometa na cestama predala su 64 saborska zastupnika još 2008. godine, a prvi na listi potpisnika tog prijedloga je sadašnji premijer Zoran Milanović koji je tada bio šef oporbe. Među potpisnicima su gotovo svi SDP-ovi i HNS-ovi ministri te aktualni predsjednik Ivo Josipović i sadašnji predsjednik Sabora Josip Leko

U prijedlogu Ustavnom sudu tadašnja oporba upozorava na diskriminaciju zbog odredbe koja dozvoljava vožnju automobila pod utjecajem najviše 0,50 g/kg alkohola u krvi. No u slučaju da vozač počini i najmanji prekršaj tada se i najmanja količina alkohola u krvi (čak 0,10 g/kg) smatra prekršajem.

'Ogroman broj prekršaja (…) koje vozač može počiniti u pravilu mogu biti bez ikakve veze s činjenicom alkoholiziranosti do 0,5 g/kg. Štoviše, mnogi od prekršaja uopće ne moraju biti povezani ni s vožnjom prilikom koje je utvrđeno postojanje alkohola u krvi', piše u argumentaciji 64 zastupnika.

Oni su, dakle, Ustavni sud upozoravali na diskriminaciju vozača koji bi bili strogo kažnjeni za vožnju pod utjecajem alkohola zbog najmanjih prekršaja i za najmanje količine alkohola u krvi, dok s druge strane imamo odredbu o toleranciji alkohola od 0,5 g/kg.

Sud je pet godina kasnije procijenio zakon, pristao na njegovu ocjenu te do tada ukinuo spornu odredbu.

Još jedna sporna odredba istog zakona na koju su se žalili zastupnici, ali i neke fizičke osobe, odnosi se na ograničenja vožnje za mlade vozače do 24 godine. Tako Ante Vukušić iz Zagreba u svojoj tužbi navodi da se ograničavanjem vožnje osobnih automobila mladima od 18 godina ne postiže ništa nego da se stvara problem.

'Kad netko nauči voziti osobni automobil sa 18 godina, a ne smije voziti obiteljski do 24. godine (a drugog nema), od takve osobe pravimo debila i budalu koji će do navršene 24. godine zaboraviti sve naučene znakove i vještine upravljanja. Zar ćemo takvu osobu s navršene 24 godine pustiti u promet?', pita se građanin Vukušić u svojoj molbi za očitovanjem Ustavnog suda.

Ustavni sud po toj je odredbi odlučio zatražiti od Ministarstva unutarnjih poslova da tijekom cijele 2014. godine prati stanje primjene spornog članka, i to u odnosu na sve mlade vozače državljane država Europskog gospodarskog prostora kad upravljaju vozilima B kategorije na području Hrvatske. MUP o tome mora pisano izvijestiti Ustavni sud najkasnije do 1. ožujka 2015. godine.

Milanović je danas u Bruxellesu rekao kako smatra da se ukidanjem ovoga članka moraju ukinuti i njegove posljedice, odnosno da se SDP-u treba vratiti novac: 'Međutim, s obzirom na to da kao Vlada o tome nismo dali očitovanje Ustavnom sudu, jer smo smatrali da smo u sukobu interesa i jer je većina ministara iz SDP-a, onda ni sada to neću komentirati - možda sutra na stranačkom skupu.'

Dok su dva prijedloga Zorana Milanovića i SDP-a prošla na Ustavnom sudu, odluka Vlade o uvođenju radne obaveze liječnika je ukinuta. Više pročitajte OVDJE.