DELOŽACIJA U PETAK

Ustavni sud odbio žalbe obitelji Cvjetković

07.07.2015 u 20:58

Bionic
Reading

Ustavni sud odbio je ustavne tužbe koju su podnijeli članovi zagrebačke obitelji Cvjetković i njihovi odvjetnici kako bi osporili odbijanje njihova prijedloga za odgodu ovrhe i spriječili deložaciju iz njihova doma, te je upozorio da poticanje na neizvršavanje sudskih odluka vodi u bezakonje

Sud je ocijenio da osporavano sudsko rješenje ne predstavlja pojedinačni akt u smislu Ustavnog zakona protiv kojeg bi bio nadležan pružiti ustavnosudsku zaštitu, te da stoga to rješenje ne može biti predmet ocjenjivanja.

Ustavni sud izvijestio je u utorak na svojim internetskim stranicama da zato nije ni razmatrao prijedlog podnositelja, u svojstvu trećih osoba u ovršnom postupku, za odgodu provedbe ovrhe njihovim iseljenjem iz nekretnine koja je predmet ovrhe.

Najviše sudsko tijelo je u povodu predstojeće provedbe ovrhe ukazalo na bezuvjetnu obvezu svih da poštuju pravomoćne i ovršne sudske odluke, uključujući pravomoćna ovršna rješenja. Pritom apsolutno neprihvatljivim smatra da bilo koja osoba ili skupina uzima "pravdu u svoje ruke" suprostavljajući se tim odlukama, jer time narušava javni poredak zemlje i gazi vrijednosti demokratskog društva utemeljenog na vladavini prava.

Sud također naglašava da je odgovornost (pojedinca, institucije, zajednice) najvažniji jamac ostvarenja ustavne vladavine u Hrvatskoj, a da sloboda u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava u prvom redu znači spremnost pojedinca da unutar ustavnog okvira zaštićenih prava preuzme odgovornost za vlastitu sudbinu.

Riječ je, kaže sud, o temeljnim odrednicama na kojima počiva hrvatski ustavnopravni poredak u kojem se sporovi među građanima rješavaju pred sudovima, kao institucionaliziranim državnim tijelima koja su dužna postupati po Ustavu, međunarodnim ugovorima, zakonima i drugim važećim izvorima prava, te na temelju njih neovisno i nepristrano odlučivati.

Dodaje kako se u demokratskom društvu utemeljenom na vladavini prava ne mora biti zadovoljan odlukom suda, ali da to neslaganje ne oslobađa stranke da je poštuju i da pristanu na njezino izvršenje. Neslaganje sa sudskom odlukom, ističe, ni one koji javno podupiru pojedince pogođene njome niti komentatore same odluke koji se s njom ne slažu, ne oslobađa od obveze da je poštuju i da ne ometaju njezino izvršenje.

"Svi koji potiču neizvršenje sudskih odluka, ili s njima u vezi potiču otpor, svoje ponašanje zasnivaju na neprihvatljivoj i pogubnoj premisi da se sudski pravorijeci moraju poštovati samo ako se s njima mi osobno slažemo. Svatko tko danas druge ohrabruje na neizvršenje sudskih odluka zbog toga što ih on sam ne odobrava ili ih oni sami ne odobravaju neće moći sutra objasniti zašto bi drugi morali poštovati sudske odluke s kojima se ti drugi ne slažu. To isto vrijedi i kad je riječ o propisima. Takvo je stanje uvod u bezakonje", upozoravaju s Ustavnog suda.

Navode i da oni koji stvaraju osjećaj bezakonja utječući na javno mišljenje da odluke sudova ne treba izvršavati, odnosno da, u svjetlu podnositeljeva slučaja, i neće biti izvršene samo ako se uspije stvoriti dovoljno snažan dojam u javnosti da je riječ o apriornoj nepravdi, unose razdor u temelje društvenog mira.

Članovi obitelji Cvjetković objavili su u utorak da je sud za petak u devet sati zakazao novu deložaciju iz njihova doma na zagrebačkom Bukovcu, pa su zajedno s predstavnicima sindikata, Živog zida i udruga pozvali građane da ih dođu podržati. Marija Cvjetković izjavila je novinarims ispred zagrebačkog Općinskog građanskog suda da se u njihovom slučaju radi o pravosudnom kriminalu u kojem suci pojedinci nisu odradili stvar kako treba jer su bili pristrani.

Uz obitelj Cvjetković novinarima su se obratili i predstavnici sindikata i udruga, od "blokiranih" do udruge Frank i Cestarskog sindikata, koji su također pozvali svoje članstvo da se u petak solidarizira s tom devetočlanom obitelji. "U petak neće biti deložirana samo obitelj Cvjetković, jer oni namjeravaju deložirati pravnu državu. Zato smo mi ovdje ispred Općinskog suda. Neka se zna da su zločinci ovdje koji dopuštaju da jedna devetočlana obitelj postane obitelj beskućnika", kazao je Željko Stipić iz školskog sindikata "Preporod".