GOTOVO JE!

Ustavni sud odbacio sve prigovore na referendum o EU

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 15:52
  • Objavljeno 05.03.2012 u 14:54
referendum eu

referendum eu

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ustavni sud danas je donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju 22. siječnja ove godine, na kojemu se više od 66 posto na referendum izašlih hrvatskih birača izjasnilo za ulazak u Uniju, održan u skladu s Ustavom i zakonima te se sada od Vlade očekuje da Hrvatskom saboru na potvrđivanje uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji

Ustavni sud priopćio je da je prije dva dana istekao rok za podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti i zakonitosti održanog referenduma, te da je odbio, odnosno odbacio sve od 22 pristigla zahtjeva, ocijenivši ih neosnovanima ili nedopuštenima.

'S obzirom na navedeno, Ustavni sud donio je Odluku kojom je utvrdio da je državni referendum koji je održan 22. siječnja 2012. proveden u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i mjerodavnim odredbama Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave', stoji u priopćenju.

Odluka Ustavnog suda odmah stupa na snagu, odnosno danom donošenja, i objavit će se u Narodnim novinama, a njenim stupanjem na snagu postupak državnog referenduma o pristupanju Hrvatske u EU smatra se okončanim.

Na referendumu održanom u nedjelju, 22. siječnja za ulazak Hrvatske u EU glasovalo je 66,27 posto od ukupno na birališta izašlih 1.960.231 birača, a protiv se izjasnilo njih 33,13 posto.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji do sada su potvrdile (ratificirale) četiri (Slovačka, Mađarska, Bugarska i Italija) od ukupno 27 članica Unije, a iz vladajuće Kukuriku koalicije isticali su kako je namjera da i Hrvatska bude među prvima koja će ratificirati ugovor.

U tom je smislu i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, zaključujući saborsko zasjedanje krajem veljače, najavio da će nastavak zasjedanja uslijediti kada Ustavni sud odluči o ustavnosti i zakonitosti referenduma, odnosno Vlada na temelju te odluke izradi i u parlament na ratifikaciju uputi Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatski sabor danas je na svojim internetskim stranicama objavio da sjednicu nastavlja prekosutra, 7. ožujka.

Hrvatska je spomenuti ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Republike Ivo Josipović i bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih 27 zemalja članica Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi