đorđe gardašević

Ustavni stručnjak: Najvažnije odluke u državi moraju donijeti dva nezavisna tijela. U tom sustavu kočnica i ravnoteža nisu neočekivana neslaganja

22.10.2020 u 10:25

Bionic
Reading

Ako bi se donosila odluka o novom lockdown ili uvođenju policijskog sata, trebao bi je donijeti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom, a kasnije je potvrditi nadležna tijela, kaže ustavni stručnjak Đorđe Gardašević

'Moj stav je da se radi o velikoj prirodnoj nepogodi, što ustav u članku jasno propisuje. Situacija u epidemiološkom smislu eskalira... Ustav sud je potvrdio većinu mjera i tu je potvrđeno stajalište da nismo u stanju velike prirodne nepogode nego u redovnom stanju. Međutim, mislim da su okolnosti promijenjene od onog što smo imali proljetos', komentirao je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević za N1.

Ustavni sud jučer je ukinuo 'epidemiološke' izmjene Poslovnika Sabora koje su donesene zbog epidemije koronavirusa, zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštiti zdravlje, uz istovremeno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama. Gardašević ističe kako Sabor sada mora funkcionirati po odredbama koje su donesene prije ove odluke promjene Poslovnika u proljeće. Dodao je kako se rad Sabora treba prilagoditi novonastalim okolnostima. Predložio je da se raspored sabornika i osoblja rasporedi po više dvorana i osiguraju tehnički uvjeti.

'Država bi trebala ozbiljno pristupiti problemu i uložiti u kvalitetnu opremu', rekao je Đorđe Gardašević.

Kaže da je sigurnosno-obavještajni sustav zajednički u rukama predsjednika Republika i predsjednika Vlade.

'Najvažnije odluke u državi odluke moraju donijeti dva nezavisna tijela. U tom sustavu kočnica i ravnoteža nisu neočekivana neslaganja. Imali smo slučaj kada je bivša predsjednica ocijenila da je potrebno smijeniti ravnatelja SOA-e. Tadašnji premijer Orešković nije dao potvrdu, dao je kasnije - to je primjer provjere i ravnoteže kada ne može jedna institucija odlučivati bez druge', naveo je.

Što se tiče opoziva predsjednika, stvar je po njemu, kaže jasna - opoziva ne može biti.

'Diskurs predsjednika prelazi granice onoga na što smo navikli, ima specifičan način govora, a za opoziv treba prekršiti odredbe Ustava. Toga zasad nema. U tom pojačanom diskursu obojice treba se naći zajednička pozicija i krenuti sa sazivanjem zajedničkih tijela', poručio je.