JOSIPOVIĆ UZ PREDSJEDNICU

'Ustav je jasan - predsjednica je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga'

10.05.2015 u 20:39

Bionic
Reading

Nakon što su to proteklih dana učinili mnogi, u prijepore o tome tko ima pravo u sporu predsjednice i Vlade oko zapovijedanja vojskom danas se uključio i bivši predsjednik Ivo Josipović

'Ustav je tu prilično jasan. Ustav postavlja predsjednicu kao vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga. I zakonima se razrađuju detalji te zakoni ne bi smjeli umanjivati ulogu predsjednice kao vrhovnog zapovjednika, ali mogu postavljati određene uvjete', rekao je, prenosi HTV,Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je jučer kako je zakonom jasno utvrđeno upravljanje oružanim snagama u ratu i miru, pa tako u ratu načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) prima i provodi odluke predsjednika Republike, a u mirnodopskim uvjetima odluke Vlade.

Pitanje o tome tko ima prvenstvo zapovijedanja vojskom pokrenula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Javna stvar'. Odgovarajući na pitanje o sukobu vlasti i oporbe oko toga treba li ili ne za proslavu 20. godišnjice Oluje organizirati vojni mimohod, predsjednica je odgovorila da o tome može odlučiti isključivo ona.