ŠUTNJA SPAŠAVA ŽIVOTE

Ustav dopušta uzimanje organa bez izjave

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 09:39
  • Objavljeno 05.05.2009 u 09:30
OPERACIJA

OPERACIJA

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ustavni sud odlučio je da je odredba Zakona o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela radi liječenja u skladu s Ustavom, ne prihvaćajući tako prijedlog Osječanina Vanje Horvata da tu odredbu proglasi neustavnom

ZAGREB - Ostaje tako odredba prema kojoj svaki građanin Hrvatske, ako ne želi da dijelovi njegova tijela nakon smrti budu na raspolaganju liječnicima, mora svom liječniku dati pisanu izjavu o nedarivanju. Liječnici te izjave šalju u Ministarstvo zdravstva, koje ih mora čuvati kao tajnu.

Ako takve izjave nema, organi se smiju uzeti, jer se pretpostavlja da osoba nije bila protiv toga. Zato je predlagatelj Horvat ustvrdio da prema suvremenim načelima građanskog prava šutnja ne znači prihvat te da se nečinjenje ne može smatrati izrazom volje.

Ustavni su suci ocijenili da Horvatov prijedlog nije osnovan te da iz osporena zakona proizlazi pravo svakoga da se za života usprotivi darivanju svojih organa te da sustav 'apsolutno poštuje volju osobe koja se protivi darivanju'. Takvom odredbom, ocjenjuje Ustavni sud, ne zadire se u pravo odlučivanja, a presađivanje organa onako kako to propisuje zakon usmjereno je zaštiti života i zdravlja ljudi.

Sud je ocijenio i da nema razloga upoznavati građane o potrebi pisane izjave jer je zakon jasan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi