PRELAZAK NA DVB-T2

Uskoro ćete morati u nabavku novih televizora

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 25.03.2016 11:33
  • Objavljeno 25.03.2016 u 11:33
televizija televizije

televizija televizije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u srijedu je objavila je na svojim stranicama kako Hrvatsku očekuje prelazak sa standarda DVB-T na DVB-T2 nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije. No to se neće dogoditi prije 2019. To bi značilo da će građani morati nabaviti nove televizore ili prilagoditi prijamničku opremu novom standardu. Osim građana, za koje se procjenjuje da će morati uložiti oko 300 milijuna kuna u novu opremu, prelazak na DVB-T2 zahtijevat će nabavku nove opreme i za TV kuće, ali i Odašiljače i veze

Zbog prelaska na standard DVB-T2 u HAKOM-u navode da se od početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme. Dodaju da je u tijeku izrada prijedloga Strategije prelaska digitalne zemaljske televizije na sustav DVB-T2, a ona će definirati vremenski okvir prelaska na njega, kao i sustav kodiranja koji će se koristiti.

Navedena strategija trebala bi biti dovršena do kraja ove godine. Očekuje se da će se prelazak na sustav DVB-T2 u Hrvatskoj dogoditi istekom postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije (2019. - 2020.), no svakako ne prije 2019.

Iz HAKOM-a ističu da se sve radi kako bi se omogućio razvoj novih usluga i održala konkurentnost platforme za digitalnu zemaljsku televiziju u periodu do 2030. te da je zato potreban prelazak na DVB-T2, kao i novi i učinkovitiji sustav kodiranja, a prema svemu sudeći, očekuje se da će to biti H.265/HEVC. Kako će strategija definirati i kakvoću slike, očekuje se da će se svi programi s nacionalnim pokrivanjem odašiljati u visokoj kakvoći slike.

Ono što je posebno bitno za građane koji u skoroj budućnosti planiraju kupiti novi televizor, napominju u HAKOM-u, jest da obrate pažnju na to podržava li on sustav DVB-T2 i sustav kodiranja H.265/HEVC kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

Prije mjesec dana na forumu o budućnosti UHF pojasa od čelnih ljudi HAKOM-a moglo se čuti da će prelazak na DVB-T2 biti investija za sve od krajnjih korisnika, preko tv kuća do Odašiljača i veza. Tako će svi oni koji imaju televizore što ne podržavaju DVB -T2 morat će nabaviti nove prijamnike STB - Set Top Box, odnosno male crne kutije koje danas imaju pored televizora ukoliko imaju one starije generacije. Prema HAKOM-ovom istraživanju, 1,2 milijuna TV pretplatnika trebalo bi kupiti STB-boxove za DVB-T2 ili nove televizore. Trenutačna cijena spomenutih STB-a iznosi u prosjeku 250 kuna. Drugim riječima, riječ je o poslu od 300 milijuna kuna.

Hrvatska je na digitalni signal u potpunosti prešla početkom 2011., a kako bi pretplatnicima financijski olakšale prelazak s analognog na digitalni signal, tadašnje vlasti dijelile su im tri godine vaučere kojima se ostvarivao popust za nabavu prijemnika sa sustavom DVB-T, za što je potrošeno 169 milijuna kuna. Hoće li se slična akcija provesti i prilikom prelaska na standard DVB-T2, za sada nije poznato.

Ono što je poznato je to da se u našim trgovinama još uvijek može pronaći sve i svašta, za razliku od Italije, koja je zakonskim rješenjem s početkom 2015. zabranila prodaju svih televizora koji nemaju ugrađen standard DVB-T2.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!