PITALI SMO STRUČNJAKE

USKOK tvrdi da je poduzetnik Puklin skrivao milijune Dragana Kovačevića, on se brani da je novac naslijedio. Kako do prave istine?

06.10.2020 u 20:19

Bionic
Reading

Je li poduzetnik Goran Puklin skrivao milijune bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića, kako ga sumnjiči USKOK, ili je riječ o obiteljskom naslijeđu, kako je sam ustvrdio pred istražiteljima, trebala bi utvrditi istraga

Puklin, podsjetimo, nije bio među prvima koje je policija osumnjičila u aferi Janaf i do njega je došla naknadno, a zajedničko s Kovačevićem to je da imaju stan u istoj zgradi u Zagrebu, u kojoj su istražitelji u drugom naletu pronašli kune, eure i švicarske franke u ukupnoj vrijednosti od 4,5 milijuna kuna. Zbog sumnje da je uzeo od Kovačevića novac za koji je znao da potječe od kaznenog djela protiv njega je pokrenut postupak.

Međutim on je, prema pisanju Telegrama, ustvrdio da je riječ o njegovu novcu koji je zaradio i dijelom naslijedio te je za to predočio i određene potvrde. Njegova supruga, što je cijeloj aferi dalo dodatnu dimenziju, dugogodišnja je zamjenica državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin te je istražiteljima potvrdila da su u stanu imali gotovine te da je njezin suprug od svog tetka i tetke dobio značajnu svotu kao nasljedstvo. No novac je, smatra USKOK, iznesen 16. rujna iz ‘Kluba’ u Slovenskoj ulici 9 te predan Puklinu na čuvanje.

Porezni stručnjaci Hrvoje Zgombić i Vlado Brkanić za tportal podsjećaju kako ne bi trebao biti problem utvrditi je li riječ o nasljedstvu.

'S obzirom na to da nije riječ o uspravnoj liniji nasljedstva, na njega se plaća porez po stopi od četiri posto', pojasnio je Brkanić i dodao da je osoba koja je primila nasljedstvo u roku od 30 dana to dužna prijaviti Poreznoj upravi koja onda šalje porezno rješenje, nakon čega nasljednik ima rok od 15 dana za plaćanje poreza.

Jesu li tetak i tetka donijeli novac u torbi i predali ga Puklinu ili je on išao preko računa ili je pak bila ostavinska rasprava, za sada javnosti nije poznato.

'Ako je bila ostavinska rasprava, onda je sve jednostavno utvrditi', naveo je Zgombić.

Upitani kakva je kazna predviđena ako osoba ne prijavi nasljedstvo, porezni stručnjaci su kazali kako praksa pokazuje da se naplati porez s kamatom i odredi prekršajna kazna.

Koliko je točno novca od 4,5 milijuna kuna Puklin naslijedio od tetke i tetka te kada se to točno dogodilo, željeli smo doznati od jednog od njegovih odvjetnika Ivice Marinca, koji je SMS porukom kratko poručio da nema suglasnost Puklina za javno istupanje i da u ovoj fazi postupka ne može ništa komentirati.

Zato je drugi odvjetnik Ljubo Pavasović Visković komentirao cijeli slučaj potvrdivši da je Puklin pojasnio porijeklo spornog novca te omotnice u kojima se novac nalazio.

'Pojasnio je i omotnicu u kojoj se nalazi novac. Taj novac bio je u više omotnica na kojima je bio određeni rukopis. Taj rukopis je rukopis mog klijenta i članova njegove obitelji. Obrana je predložila vještačenje tih rukopisa i vještačenje starosti tinte da ne bi netko tvrdio da je to svježe napisano. Vidjet će se i da su te omotnice vrlo stare.

Omotnice vrlo lako kupe biološke tragove i otiske prstiju pa smo predložili da se to vještači. Potpuno je nemoguće da je taj novac Kovačevićev, a da niti na jednoj novčanici nije pronađen njegov trag. Bit će pronađeni samo tragovi Puklina, a to govori da se Državno odvjetništvo malo prenaglilo', kazao je Pavasović za N1.

Dodao je da ako je njegov krimen to što novac nije držao u banci, onda neka se time bavi Porezna uprava jer smatra da to nije nešto za što bi se trebao razvlačiti po medijima i biti u ovoj situaciji.