bit će problema

Uskok pokrenuo istragu zbog zataškavanja jurnjave visokih policijskih dužnosnika

31.01.2020 u 18:56

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo istragu protiv bivšeg načelnika zadarske prometne policije Antona Dražine i njegovog nasljednika zbog sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka protiv bivših visokih policijskih dužnosnika Josipa Ćelića i Darka Cara uhvaćenih u prebrzoj vožnji.

Dražinu terete da je u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka zadržao dokumentaciju te da kao voditelj Postaje prometne policije Zadar, koja je i ovlašteni tužitelj u prekršajnom postupku, nije poduzeo ni jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja, objavljeno je u petak na internetskim stranicama Uskoka.

Tužiteljstvo sumnja da je Dražina od 9. ožujka do 8. srpnja 2019. u Zadru preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini i prekršajima dvojice policajaca koji su službenim presretačem u počinjenju prekršaja 9. ožujka snimili i zaustavili vozilo načelnika krapinsko-zagorske policije Cara, a potom 12. ožujka i zamjenika glavnog ravnatelja policije Ćelića.

No, dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao drugookrivljenom novoimenovanom načelniku prometne policije.

Drugookrivljenog načelnika zadarske prometne policije terete da je od 8. srpnja do 24. listopada 2019., u Zadru sprječavao pokretanje prekršajnih postupaka i procesuiranja prekršaja u kojima su zatečeni načelnik krapinsko-zagorske policije i zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Ni on nije poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja prometnih prekršaja niti je dostavio dokumentaciju službenicima referade za prekršaje radi daljnjeg postupanja sve do 23. listopada 2019. kada je potaknut upitima medija u vezi neprocesuiranja tih prometnih prekršaja, dokumentaciju žurno dostavio službenici referade radi pokretanja postupaka.

Istoga dana je službenica referade sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim drugookrivljeni potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.

Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić podnio je lani krajem listopada "zahtjev za razrješenje s dužnosti" nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, ali nije bio kažnjen, a osim njega zbog sličnog je prekršaja, također na zadarskom području, smijenjen je i načelnik krapinsko zagorske policije Darko Car te šef zadarske prometne policije.