splitski gradonačelnik

USKOK istražuje Puljka zbog bizarne prijave: Oštetio je grad svirkom akustične gitare?

14.04.2023 u 12:12

Bionic
Reading

Policijski USKOK ponovno ulazi u zgradu splitske gradske uprave i provodi izvide oko anonimne kaznene prijave protiv gradonačelnika Ivice Puljka. Ovog puta razlog je vjerojatno najbizarniji dosad: istražitelji pokušavaju utvrditi je li Puljak počinio kazneno djelo tako što je dozvolio da u ljetnim mjesecima na Peristilu svira akustična glazba uživo - kao što na istom mjestu svira još od 2006. godine

Kako je potvrđeno tportalu, službenici PNUSKOK-a od splitske gradske uprave zatražili su kompletnu dokumentaciju i najavili razgovore sa zaposlenicima, a na koncu cijelog tog procesa vjerojatno i sa samim gradonačelnikom kao glavnim sumnjivcem. Slučaj su evidentno shvatili krajnje ozbiljno.

Kaznena prijava podnesena je u prosincu prošle godine, formalno anonimno, makar se može doznati da iza nje stoji nekoliko stanovnika strogog centra grada. U njoj se tvrdi da je Ivica Puljak 'prekršio dva pravilnika Grada Splita i zlouporabio položaj i ovlasti izdavši dozvolu za prekoračenje buke manifestaciji koju izvodi privatni poduzetnik, ustupivši korištenje trga manifestaciji Nocturno na Peristilu'. Time je, navodi se, oštetio Grad za najam javne gradske površine 'u milijunskim iznosima'.

Teoretski, Puljak bi zbog zaključka kojim je odobrio da na ovom mjestu akustično sviraju lake note, najčešće obrade svjetskih hitova prilagođenih ukusima starije publike, čak mogao završiti na višegodišnjoj zatvorskoj kazni. Takav razvoj događaja, dakako, zasad nije izvjestan - ali simptomatično je da se cijeli proces odvija po strogim pravilima službe i da će, ako ništa drugo, zahtijevati poprilično vremena i resursa. I PNUSKOK-a koji će izviđati, i gradske uprave koja će objašnjavati.

Tportal je od Grada Splita zatražio komentar novog pohoda na Banovinu, no ondje su se od toga suzdržali. U PNUSKOK-u nismo ni pokušavali jer, tradicionalno, 'izvidi predstavljaju tajni dio postupka'.

Neupućenima za bolje razumijevanje, navodno je sporan Puljkov službeni zaključak kojim se odobrava prekoračenje buke spomenutoj manifestaciji od 1. travnja do 31. listopada u vremenu od 19 do 23.30 sati. U stvarnosti, kao i posljednjih petnaestak godina, kultna kavana 'Lvxor' na Peristilu na svom ulazu postavi kakav bend - obično jedan instrument poput gitare te pjevača ili pjevačicu - koji izvode lake strane note i u večernjim satima stvaraju štimung turistima koji sjede na okolnim stepenicama.

Glazbenici svoj program održavaju unutar prostora, dakle ne zauzimaju čak ni dio Peristila za koji imaju urednu dozvolu o zakupu za postavljanje jastuka za sjedenje i stolića za konzumaciju pića.

  • +21
Ivica Puljak i Bojan Ivošević na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Ovu manifestaciju svojim pismom podržala je Turistička zajednica grada Splita koja ju je uvrstila u svoj program i objasnila da 'uvelike pridonosi obogaćivanju kulturno-turističke ponude i potrošnje' te da je 'izvanredno prihvaćena od domaćih i stranih posjetitelja, građana i njihovih gostiju'.

Nova splitska vlast, međutim, od prošle godine strogo provodi odredbe Zakona o zaštiti od buke, ali i odluku Gradskog vijeća s konca 2021. godine koja regulira ovu materiju. Zakon se do prošlog ljeta uglavnom ignorirao, no od tada se uklanjaju zvučnici i svi ostali izvori buke na otvorenom prostoru i redari patroliraju gradom kako bi ugasili glazbu nakon zakonske granice u 23.30 sati.

Gradsko vijeće, pak, donijelo je odluku kojom se najviša moguća razina buke može prekoračiti na manifestacijama na otvorenom prostoru na osamnaest lokacija u gradu - a među njima je eksplicitno naveden i Peristil - ali i na drugim mjestima na kojima to odobri gradonačelnik. Takva odredba predviđena je zakonom, ali i zdravim razumom: Puljak će jednako kao za Peristil potpisati zaključke za održavanje Ultra festivala, proslave Svetog Duje, Splitskog festivala i drugih sličnih manifestacija na otvorenom.

Sada će vjerojatno strahovati da će za svaku od njih zaraditi kaznenu prijavu i doći pod lupu PNUSKOK-a.