prepirka u saboru

Oporba protiv hitnih izmjena Zakona o prekršajima: 'Graniče s verbalnim deliktom!'

14.04.2023 u 11:16

Bionic
Reading

Saborska oporba usprotivila se u petak uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim se predlaže znatno povećavaju kazne za prekršaje, čak do 4000 eura, tako da će se o hitnoj ili redovnoj proceduri tog zakona glasati u Saboru.

"Trebala bi redovita procedura za ovaj zakon ako već javna rasprava nije provedena u punom trajanju od 30 dana", rekao je Bojan Glavašević (Zeleno-lijevi blok)

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) zatražila je da se glasa o hitnom postupku te da ga se stavi u redovnu proceduru.

U Klubu Mosta, kaže Marin Miletić, smatraju da taj zakonski prijedlog graniči s verbalnim deliktom i nekim natruhama zakona iz komunističke Jugoslavije.

"Ljudima se oduzimaju temeljna ljudska prava, a vladajući predviđaju kaznu do 4000 eura za širenje neistina i lažnog informiranja. Zanima me hoće li ministar Beroš platiti 4000 eura kaznu zato što je rekao da cijepljenje sprječava širenje covida", upitao je Miletić.

Prigovor je uložio i Davor Dretar u ime Kluba Domovinskog pokreta, istaknuvši da su posljedice donošenja ovako važnog zakona prebitne za društvo da bi ga se donijelo u hitnoj proceduri.

"U zakonski se tekst unose duboko upitne stvari. Ostaje pitanje tko će procjenjivati, tko će biti arbitar teškog narušavanja javnoga reda i mira, ili iznošenja i plasiranja lažnih vijesti u javnost", rekao je Dretar te upozorio na nedorečenost zakonskog prijedloga koji otvara prostor interpretacijama.

  • +24
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Ovaj zakon zaslužuje da se o njemu raspravlja u normalnoj proceduri", poručio je Dretar.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković  rekao je da će se dnevni red dopuniti s dvije nove točke - prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o smanjuju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima u hitnom postupku, te izvješćem Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2022.

O uvrštavanju  prijedloga izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira s konačnim prijedlogom zakona u hitnom postupku glasat će se u Saboru kada bude postignut kvorum.