EK predlaže direktivu

Ursula von der Leyen pozvala tvrtke da veći broj vodećih mjesta ponude ženama: Neću se prestati zalagati za rodne kvote u upravnim odborima tvrtki dok ne dobijemo pravedan sustav za sve europske zemlje

04.03.2021 u 17:30

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak predstavila prijedlog direktive o transparentnosti plaća koja bi trebala osigurati da muškarci i žene budu jednako plaćeni za jednaki rad

“Jednak rad zaslužuje jednaku plaću, a za jednakost plaća nužna je transparentnost. Žene moraju znati postupaju li poslodavci prema njima pravedno. Ako smatraju da trpe nepravdu, moraju imati mogućnosti da se izbore za ono što zaslužuju”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema prijedlogu Komisije, poslodavci će kandidatima za posao morati dati informacije o početnoj plaći ili mogućem rasponu početne plaće u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao. Poslodavci neće smjeti kandidate pitati o njihovim prethodnim plaćama.

Poslodavci s najmanje 250 zaposlenika morat će objaviti informacije o razlici u plaćama između njihovih radnica i radnika. Za interne potrebe trebali bi objaviti i informacije o razlici u plaćama između radnica i radnika raščlanjene po kategorijama radnika koji obavljaju jednak rad ili rad jednake vrijednosti.

Ako se u izvješćima o plaćama otkrije rodna razlika od najmanje 5 posto poslodavci koji takvu razliku ne mogu opravdati objektivnim razlozima neovisnima o rodu morat će provesti procjenu plaća u suradnji s predstavnicima radnika.

Prijedlog direktive također predviđa boli pristup pravosuđu za žrtve diskriminacije u plaćama. Oni koji su pretrpjeli diskriminaciju u plaćama mogu dobiti naknadu, uključujući retroaktivnu nadoknadu plaće i povezanih bonusa ili plaćanja u naravi. Teret dokazivanja da nije bilo diskriminacije u plaći bit će na poslodavcu, a ne na radniku. Države članice trebale bi utvrditi posebne sankcije za kršenje pravila o jednakoj plaći, uključujući minimalne razine novčanih kazni.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u četvrtak tvrtke da veći broj vodećih mjesta ponude ženama.

"Neću se prestati zalagati za rodne kvote u upravnim odborima tvrtki dok ne dobijemo pravedan sustav za sve europske zemlje", rekla je von der Leyen odboru Europskog parlamenta za ženska prava i ravnopravnost spolova.

Prema podacima Europske komisije, na vodećim položajima u velikim tvrtkama manje je od sedam posto žena.