izvješće ohchr-a

Ured UN-a za ljudska prava: U Ukrajini ubijeno više od 7000 civila

16.01.2023 u 18:53

Bionic
Reading

Više od 7000 civila ubijeno je u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u veljači prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR)

"Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada", priopćio je OHCHR. UN-ov Ured za ljudska prava rekao je da je potvrdio 7031 smrt civilnih osoba, no vjeruje da je stvarni broj 'značajno viši', s obzirom na to da mnoga izvješća još čekaju potvrdu i s obzirom na nedostupnost područja gdje se odvijaju teške borbe.

Većina zabilježenih civilnih smrti dogodila se u područjima pod kontrolom Ukrajine - 6536, u usporedbi s 495 smrtnih slučajeva u područjima koja drže Rusi. OHCHR nije pripisao odgovornost za navedene smrti. Ukrajina kaže da bi broj ubijenih civila mogao biti i više desetaka tisuća. Obje zemlje niječu da su ciljale civile.

  • +19
Rat u Ukrajini 09.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia