ZABRANJENA DISKRIMINACIJA ZATVORENIKA

Upravitelj osječkog zatvora ispričao se zbog izjave o homoseksualcima

16.01.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Lezbijska udruga Kontra i Centar za prava seksualnih i rodnih manjina – Iskorak podnijet će tužbu protiv upravitelja zatvora u Osijeku zbog izjave u studenom u medijima kada je rekao da maloljetne zatvorenike u toj ustanovi ne smiju 'smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela'. Upravitelj Tomislav Cvitanušić ispričao se za tu izjavu, objasnivši da je pogrešno citirao zastarjeli pravilnik, a Ministarstvo pravosuđa kaže da se radi o izoliranom slučaju koji će istražiti

Kontra i Iskorak drže da je izjava upravitelja Cvitanušića 'krajnje zabrinjavajuća' jer dolazi od predstavnika javnog tijela, a potiče na diskriminatorno razmišljanje i ponašanje, kroz poruku da homoseksualne osobe imaju negativan utjecaj na maloljetnike, jednako kao i ovisnici ili recidivisti kaznenih djela.

'Nadalje, ova izjava je još više zabrinjavajuća jer se radi o mogućoj diskriminativnoj praksi zatvora u Osijeku, kao i drugih zatvora u RH', piše u priopćenju koji potpisuju Sanja Juras, koordinatorica Kontre i Edo Bulić, koordinator Iskoraka, koji su tražili da se Ministarstvo pravosuđa ogradi od sporne izjave.

Cvitanušić ne poriče da je u izjavi za lokalne osječke novine u studenom 2012. rekao da su 'u protekle dvije godine maloljetni zatvorenici zbog pomanjkanja smještajnih kapaciteta uz odobrenje suca smještani u ćelije s odraslim zatvorenicima, ali samo pod određenim uvjetima': 'Ali samo pod uvjetom da su to osobe koje neće imati negativan utjecaj na njih. To znači da ih ne smijemo smjestiti u sobu s homoseksualcima, ovisnicima i recidivistima kaznenih djela.'

On, međutim, dodaje da je greškom citirao stari Pravilnik o izvršavanju pritvora, koji je još 2010. godine zamijenjen novim u kojem nema sporne odredbe.

'Ispričavam se zbog ove izjave i napominjem da sa svim zatvorenicima postupamo u skladu s propisima', rekao je Cvitanušić tportalu.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da je diskriminacija protivna odredbama od Ustava do pravilnika. 'Izjava upravitelja Zatvora u Osijeku izoliran je slučaj, a ne politika Ministarstva pravosuđa. Od upravitelja zatraženo je očitovanje o postupanju s maloljetnicima i o predmetnoj izjavi. Ukoliko se utvrdi da je bilo diskriminatornih postupanja, odgovorni za njih bit će sankcionirani', poručio je Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.

Abramov dodaje da se zatvorenicima mora osigurati ravnopravan položaj tijekom izvršavanja istražnog zatvora neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.