ALEXANDER GAULAND

Upoznajte političara od kojeg strahuje Merkel i koji je teško uvrijedio njemačku nogometnu zvijezdu

21.09.2017 u 22:07

Bionic
Reading

Prema najnovijim istraživanjima njemačkog javnog mnijenja pred nedjeljne parlamentarne izbore, antiimigrantska i euroskeptična nacionalno-konzervativna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) treća je stranka po snazi. Tportal donosi portret njezina osnivača i čelnika Alexandera Gaulanda

Alexander Gauland rođen je 1941. godine u gradu Chemnitzu na istoku Njemačke, koji se za vrijeme Demokratske Republike Njemačke nazivao po Karlu Marxu te je nosio naziv Karl-Marx Stadt.

Nakon završene gimnazije 1959. godine bježi u Zapadnu Njemačku te u gradu Marburgu studira i doktorira političke znanosti i pravo.

Nakon studija postaje ravnateljem ureda frankfurtskog gradonačelnika, a potom odlazi u Bonn na visoku dužnost u ministarstvo zaštite okoliša, zaštite prirode, izgradnje i nuklearne sigurnosti. U međuvremenu postaje i članom ureda premijera njemačke savezne države Hessen.

Nakon ujedinjenja dviju Njemačka Gauland odlazi iz politike te se zapošljava kao urednik u lokalnim novinama Maerkische Allgemeine u Potsdamu, koji je do pada Berlinskog zida bio dio DDR-a.

U politiku zbog Merkel

U politiku se vraća 2010. godine, nakon što kancelarka Angela Merkel najavljuje financijsku pomoć posrnuloj Grčkoj te taj potez najmoćnije žene svijeta osobno navodi kao okidač za osnivanje Alternative za Njemačku, iako je dotad bio član Kršćansko-demokratske unije (CDU), kojoj je na čelu upravo trenutna kancelarka.

  • +16
TV debata: Angela Merkel i Martin Schulz Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dvije godine kasnije Gauland dobiva vjetar u leđa i sve veću potporu birača te se uključuje u tzv. Berlinski kružok što ga čine bivši članovi CDU-a koji su godinama pokušavali tu stranku vratiti na izvorne konzervativne staze.

Gauland je sa svojim istomišljenicima pokušao uspostaviti protutežu sve očitijem stranačkom preuzimanju društveno-političkih predodžbi oporbenih stranaka SPD (socijaldemokrati) i Zelenih, no taj potez je prošao nedovoljno zapaženo pa osniva Alternativu za Njemačku.

  • +5
Alexander Gauland Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch

Njegovoj Alternativi za Njemačku tijekom brojnih antiimigrantskih prosvjeda u jeku izbjegličkog vala koji je zahvatio Europu pridružuju se i desničarski ekstremisti i radikali iz Pegide (Domoljubni Europejci protiv islamizacije zapadnog svijeta), no on sam tvrdi kako tijekom tih prosvjeda nije zapazio nikakve ekstremističke stavove ni elemente.

Boateng na udaru rasizma     

Ipak, u svibnju 2016. godine zapaža i komentira kako se bavarski nogometni klub FC Bayern, ali i njemačka nogometna vrsta pretvorila u ispostavu nogometaša koji nisu etnički Nijemci, a posebno na zub uzima prvotimca kluba iz Münchena i njemačkog reprezentativca Jeromea Boatenga, koji je ganskog porijekla.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ističe kako ne bi želio da mu je Boateng susjed, što je izazvalo velike kontroverze. Gauland se poslije branio kako su ga novinari izigrali i krivo interpretirali njegove riječi, što je uredništvo odbilo prihvatiti.     

Njemački reprezentativac je nakon Gaulandovih riječi ostao zapanjen, dok je njemačka vlada političareve uvrede ocijenile 'tužnim i zlim'.

Početkom rujna ove godine Gauland je ponovno na meti kritika zbog stava kako se Njemačka ne bi trebala sramiti svojih vojnika iz Drugog svjetskog rata, na što je reagirao njemački ministar pravosuđa kazavši kako je čelnik AfD-a nepobitno dokazao da je ekstremni desničar.

O privatnom životu čelnika treće po snazi stranke u Njemačkoj malo se zna, tek da nevjenčano živi s Carolom Hein, urednicom koju je upoznao još u redakciji Maerkische Allgemeinea.