STRANKA RADA IZ ZASTUPNIČKE KLUPE

Uporni Istrijan Kajin ne da se iz politike i danas osniva novu stranku!

01.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

U Pazinu je za međunarodni Praznik rada, prvoga svibnja najavljeno održavanje osnivačke skupštine i izbor tijela nove stranke Istarski demokrati. Tim povodom razgovaramo sa saborskim zastupnikom i predvodnikom skupine koja je odlučila formirati stranku Istarskih demokrata Damirom Kajinom

Prvog svibnja želimo pokrenuti novu političku stranku rada, proizašlu iz istarskog naroda. Nisu tu samo Istrijani, kojima je Istra mati, dom, već i mnogi drugi koji nisu Istrijani, ali su u Istri pronašli sebe i koji su Istri doprinijeli jako puno. Ova skupina pojedinaca progovarat će o svemu onom o čemu drugi neće imati hrabrosti. Nemamo ništa i nemamo što izgubiti. Idemo čista obraza u ovu političku utakmicu i vjerujem da ćemo imati uspjeha, otkrio nam je Kajin kako je došlo do zamisli o osnivanju nove stranke.

'Kao nezavisni ne možete se izraziti, morate se svrstati i opredijeliti. Kroz formu nezavisnih radili smo za druge, a nismo za sebe. Sada želimo raditi za sebe i za naše građane, jer mišljenja smo da kroz tu formu stranke možemo i sebe izraziti i naše građane zastupati', objasnio je Kajin.

Ima li u izboru datuma i mjesta osnivanja Istarskih demokrata i neke simbolike?

Razumljivo da ima. Niti je prvi svibanj obični praznik u hrvatskoj i istarskoj memoriji. I u boji naših simbola, a to je boja istarske crljenice koja nas je hranila i terana koji nas je napajao, prepoznaje se naš svjetonazor. I u boji krvi prepoznaju se vrijednosti kojih se nećemo odreći. To je boja istarskih partizana, ali i blaženih don Bulešića i don Bonifacija.

Kao nova stranka, gdje se vidite na hrvatskoj političkoj sceni?

Vidimo se ondje gdje će se voditi politika za običnog i malog čovjeka. Cilj nam je voditi politiku čistih ruku prema Istri, a čistih računa prema Zagrebu. Pod sloganom 'Istra Istrijanima, a ne krupnom kapitalu', želimo politiku gdje će svatko moći živjeti od svog rada. Neka svatko upravlja 'svoj na svome', a ne da se javno pretvara u privatno i ne da se svoje stavlja ispred državnog.

Koji su ciljevi Istarskih demokrata na lokalnoj i nacionalnoj razini?

Sačuvati Istru od otimačine, a Hrvatskoj pomoći na način što ćemo iskreno progovarat. Iz politike izaći s onim što smo unijeli, a na sve druge paziti da nas ne prevare i da se ne okoriste. Za nas politika mora biti - svakome pomoći, jer u ovoj zemlji velikih potencijala ima previše socijalnih slučajeva kojima, kad bi se moglo pomoći, i oni bi zemlji pomogli.

Na koji dio populacije kao buduće članove ponajviše računate? Možete li navesti ljude koji čine okosnicu Istarskih demokrata?

Računam na ljude dobre volje, male ljude, sve one 'čistih ruku'. Ima čitav niz novih ljudi koji traže priliku da sebe izraze. Među nama su i neki ranije poznati političari počevši od bivšeg župana, pa do zastupnika, ambasadora, ministara, gradonačelnika. Jednom riječju, računam na ljude koje su gurnuli u stranu, jer nisu bili spremni okoristit se i sagnut glavu pa su od IDS-ovih oligarha dobili po kičmi.

Kroz što će nova stranka na istarskom političkom nebu biti ponajviše prepoznatljiva?

Progovarat ćemo o svemu onom o čemu će drugi šutjeti, o čemu se ne usude govoriti i o čemu se moraju suzdržavati. Nas neće kapital slizan s IDS-om podržati, ni korumpirani PR-ovci i zakupljeni mediji protežirati. Ali u tome je i bio moj dvadesetčetverogodišnji izazov bavljenja politikom i to mi Istarski demokrati omogućuju, bez obzira što bi mi bilo komotnije da sam šutio.


Hoćete li podržati neku od lista za EU izbore ili ćete prepustiti članovima da po vlastitoj savjesti izberu europskog zastupnika?

Nema dileme, ja ću na izbore izaći. Nikome ništa neću nametati. U premijera Milanovića imam povjerenja, za razliku od Jakovčića na njegovoj listi, no na toj je listi i desetak imena koja zavređuju moj glas.

U trenutku osnivanja Istarskih demokrata nezavisni ste vijećnik u Skupštini Istarske županije i saborski zastupnik. Kako ćete nakon registracije nove stranke nastupati u Saboru i Županijskoj skupštini?

U Klubu HDZ jasno da neću biti, kao što neću biti ni u Klubu IDS-a. I dalje ću ostati u Klubu don Grubišića, a u Županijskoj skupštini nastupat ćemo u formi Istarskih demokrata.