SLOVENSKA BLOKADA

Upitno je hoćemo li završiti pregovore

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.02.2009 16:11
  • Objavljeno 18.02.2009 u 16:11
vesna pusić

vesna pusić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić izjavila je kako je, nakon slovenske blokade pregovora i činjenice da se po tom pitanju do sada ništa nije promijenilo, upitno hoće li Hrvatska uspjeti završiti pregovore do kraja godine

'Postalo je upitno hoćemo li pregovore završiti ove godine", kazala je Pusić saborskim novinarima koje je zanimalo je li Hrvatska, s obzirom na slovensku blokadu ulaska u EU i mogućeg raspisivanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO te prigovora Hrvatskoj od haškog tužiteljstva zbog topničkih dnevnika, trenutno u najgoroj poziciji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama.

Naglasila je da je za Hrvatsku ključno okončati pregovore u 2009., budući da se krajem godine očekuje promjena u Europskoj komisiji, što za Hrvatsku, uvjerena je, znači odgodu završetka pregovora od barem godinu dana.

Pusić je aktualnu sitaciju oko pregovora nazvala teškom, istaknuvši kako je glavna prepreka u pregovorima slovenska blokada.

Nužnim je ocijenila jačanje aktivnosti da se ta blokada otkloni, napomenuvši kako je Nacionalni odbor inicirao razgovore sa Slovenskim odborom za europska pitanja, ali da je to odgođeno zbog najava susreta hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora.

Upitana kako su Banski dvori gledali na tu inicijativu, odgovorila je da su i premijer Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić prema tome imali pozitivan stav.

Na pitanje što očekuje od izvješća koje UN-u podnosi glavni haški tužitelj Serge Brammertz, odnosno misli li da će njegova ocjena biti povoljna, Pusić je odgovorila kako je obveza Hrvatske puna suradnja s Haškim sudom, te da to više nije politički kontroverzni problem.

"Tu temu moramo završiti, suradnja mora biti potpuna. Ili ćemo identificirati i predati tražene dokumente (topnički dnevnici) ili ćemo zajednički ustanoviti da oni ne postoje", kazala je.

"Jedina prava opasnost je da se pozornost preusmjeri sa slovenske blokade", dodala je Pusić.

Upitana misli li da će Slovenija raspisati referendum o ulasku Hrvatske u NATO, odgovorila je kako vjeruje da neće, te da je situacija oko NATO-a puno bolja od one vezane za ulazak Hrvatske u EU, budući da u Sloveniji, kazala je, prevladava politička volja da se Hrvatsku u tome ne blokira.

O tome je li Hrvatska u najgorem položaju u dosadašnjem pregovaračkom procesu novinari su pitali i čelnika SDP-a Zorana Milanovića, koji je odgovorio da su pregovori u lošijoj fazi bili kada ih nije ni bilo.

"Pregovori ipak stoje, u velikoj mjeri zahvaljujući našoj neaktivnosti, ali i neprincipijelnosti i opstrukciji nekih država, prije svih Slovenije", rekao je Milanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi