FRANCUSKA

Unatoč Macronovim obećanjima 'žuti prsluci' prosvjedovali i ovaj vikend

27.04.2019 u 20:09

Bionic
Reading

Francuska policija u subotu je bacila suzavac na prosvjednike koji su pokušali stići do zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, demonstrirajući 25. vikend zaredom protiv politike predsjednika Emmanuela Macrona

'Žuti prsluci' vratili su se na ulice francuskih gradova samo dva dana nakon što je Macron obećao da će ubrzati program reformi te da želi smanjiti poreze na dohodak. Obećao je i da će rezovi biti vrijedni pet milijarda eura te da će biti financirani ukidanjem poreznih olakšica, duljim radnim vremenom i smanjenjem javne potrošnje.

Ispred zgrade EU-a u Strasbourgu danas se okupilo oko 2000 prosvjednika. Orgnaizatori su ondje planirali internacionalizirati prosvjede simboličnim maršem do zgrade parlamenta, samo mjesec dana prije izbora članova Europskog parlamenta.

Ranije deomonstracije 'žutih prsluka' u Strasbourgu bile su uglavnom mirne.

Strahujući od nasilja i potencijalnog uništavanja javnih zgrada, što se povremeno događalo tijekom ranijih demonstracija, vlasti su zabranile prosvjede i ogradile prostor oko zgrade Europskog parlamenta.

U Parizu, u kojemu je dosad održano nekoliko vrlo nasilnih prosvjeda, današnje je okupljanje prošlo uglavnom u miru.

  • +7
Žuti prsluci Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Prosvjednici su se okupili u Lyonu i u Bordeauxu.

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je u prosvjedima "žutih prsluka" diljem Francuske do 12 sati sudjelovalo oko 5500 prosvjednika, u odnosu na 9600 prije tjedan dana.