rasprava u otvorenom

Unakrsna paljba o novcima iz EU-a: Užarili su se političari od kojih biste to teško očekivali

28.05.2020 u 22:48

Bionic
Reading

Čak 750 milijardi eura vrijedan je Fond za oporavak Europske unije od posljedica krize izazvane koronavirusom. Deset milijardi eura rezervirano je za Hrvatsku. Kako će Parlament dočekati prijedlog Komisije o povijesnom prvom zajedničkom zaduživanju svih članica Unije? Hoće li zbog zaduženja koje će se otplaćivati oko 30 godina biti novih poreza? Hoće li prijedlog višegodišnjeg proračuna od tisuću i sto milijardi eura pomiriti stajališta i imućnijih i siromašnijih članica? Kakav je položaj Hrvatske?

O svemu tome u emisiji Otvoreno HRT-a raspravljali su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, SDP-ovac Joško Klisović, vanjskopolitički analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti Kristijan Kotarski te dopisnik HRT-a Tihomir Vinković.

Zaiskrilo je kada je Joško Klisović ustvrdio da je 'pričam ti priču' poruka da je osvojeni iznos uspjeh hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a.

'To su sami HDZ-ovi spinovi', kazao je Klisović, a potom se umiješao ministar Pavić, rekavši da je to veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja i da je SDP-ova vlada izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima.

'Ništa naša vlada nije izgubila. Ako ovi novci budu predmet korupcije ili ortačkog kapitalizma, što je vaš zastupnik Stier rekao da najviše opterećuje HDZ, mi smo gotovi kao država i društvo', rekao je Klisović. Potom su uslijedili istovremeni monolozi dvojice političara u studiju.

'2013. vaša vlada gubi milijardu eura gubi, hrvatska vlada pod Andejem Plenkovićem dobiva 20 milijardi', kazao je Pavić.

Za to vrijeme Klisović je govorio da narod mora prepoznati da na predstojećim izborima ne pusti 'korumpiranom HDZ-u da upravlja ovakvim novcima.'

'Gledajte, mi drugu priliku imati nećemo. Ovo nam je jedina koju imamo. Svježi, zdravi novac dolazi u Hrvatsku i mi ne smijemo dozvoliti da završi u HDZ-ovim džepovima, onih ministara koji ne znaju odakle im imovina', rekao je Klisović.

Otvoreno o EU novcu Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Pavić je na to pozvao Klisovića da razgovara stručno: Europski fondovi podložni su pet revizija, rekao je ministar, i sve je u redu, samo 'pojedini projekti imaju povrata zbog pojedinih pogrešaka'. '2013. ste mogli izlobirati, postoji u regulativi gdje piše vrlo jasno da države koje su 2008. imale pad BDP-a veći od -1 posto, a ušle su u EU prije 2013, dobivaju dodatnih 10 posto. Milijardu eura ste izgubili, niste se ni borili za njih', prigovorio je Pavić.

Klisović je podsjetio da je premijera Plenkovića u Saboru pitao zašto je Hrvatska zadnja po isplaćenim sredstvima. 'Znate li koji je bio odgovor. Odšutio je. Pa vaša zastupnica Miletić je to govorila. Pa Miletićka je to govorila!', viknuo je Klisović, vjerojatno ciljajući na Ivanu Maletić.

Pavić se pak nije mogao načuditi 'takvim difamacijama',

'Bili ste neuspješni. Evo bili smo u Splitu neki dan. 5,4 milijarde kuna je HDZ-ova Vlada dogovorila, a gospodin Grčić u vlastitoj županiji 100 milijuna', kazao je Pavić. Za to vrijeme je Klisović govorio o sudskim postupcima za korupciju u HDZ-u i crnim fondovima.

  • +7
Plenković na otvorenju Galenskog laboratorija Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski smirio je situaciju. Rekao je da je Hrvatska na samom začelju što se tiče ispunjavanja preporuka Europske komisije.

'Pedeset posto nismo ispunili ili smo vrlo malo ispunili, a to je vrijeme i vlade Zorana Milanovića i premijera Plenkovića vrlo malo. Isplaćeni novci su važniji nego ugovoreni', rekao je, te dodao da moramo provoditi više reformi koje sugerira Europska komisija zbog dobrobiti nas i naše djece.

Tihomir Vinković rekao je da će se novac vraćati preko proračuna, te da bi se na nekoliko strana trebali povećati izravni prihodi Europskoj uniji uvođenjem dodatnih poreza, koji ne bi toliko opteretili države nego bi to bili porezi na uvoz određenih proizvoda, na nereciklirajuću plastiku... a postojao je i prijedlog korporativne takse na razini EU-a.

Ministar Pavić rekao je da će se za Fond oporavka napraviti individualiziran pristup za svaku zemlju, te da će se povezati reforme sa samim isplatama. Istaknuo je i da se Hrvatska tu značajno poboljšala od 2016. godine.

Klisović je rekao da će novac ići za najugroženiji sektor, a to je u Hrvatskoj turizam i da sve mora biti u kontekstu održivog razvoja, politike koja stimulira održivi razvoj iz kojeg stoji Europska komisija: 'Važno je da taj novac bude za strukturalne reforme i mi u SDP-u ćemo se za to izboriti, rekao je te dodao da ništa nije besplatno'.

Kotarski inače očekuje žestoku bitku u Europskoj uniji, jer ima puno nepoznanica - koliki će biti omjer bespovratnih sredstava i zajmova, koji će biti uvjeti.

'Za Italiju se previđa 80 mlrd eura, a znamo da ona godinama ima problema sa strukturom gospodarstva, niskim rastom, korupcijom i klijentelizmom. I teško da će njemački i nizozemski porezni obveznici bez određenih klauzula dati taj novac. Ispregovarat će se uvjeti i moramo vidjeti koji su to uvjeti, rekao je. Istaknuo je da će bremenita biti i distribucijska kvota, kako će se taj novac podijeliti među državama. To su tri bojišnice na kojima će se odvijati bitka, rekao je.

'Dodatno, imate višestruke veto točke koje morate zadovoljiti. Mora proći EU vijeće, EU parlament, a za dio koji se tiče garancije morate imati dopuštenje 27 nacionalnih parlamenta'.

Ministar Pavić rekao je kako tu ne bi trebalo biti zapinjanja.

'Kada smo donosili mjere za gospodarstvo stali smo iza hrvatskog gospodarstva, 550.000 gospodarstvenika koristilo je mjere, 9.6 posto BDP stavili smo iza gospodarstva znajući da dolazi ovako izdašan program oporavka. U to smo bili uključeni i svatko tko kaže da je hrvatsko predsjedanje samo rotacija, sad se vidi uspjeh predsjedanja'.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.