novi rok

UN želi izbore u Libiji do lipnja

12.11.2018 u 15:32

Bionic
Reading

UN-ov izaslanik za Libiju izrazio je u ponedjeljak nadu da će se izbori u Libiji održati do lipnja nakon što je odustao od njihova održavanja u prosincu, ali i dodao da bi Libijci prvo početkom iduće godine trebali održati nacionalnu konferenciji kako bi donijeli odluku o tome kakve izbore žele

Izaslanik Ghassan Salame odlučio je odustati od plana da se izbori održe 10. prosinca nakon novog jačanja nasilja u zemlji, koja je utonula u kaos nakon rušenja Moamera Gadafija s vlasti 2011.

Salame je u Palermu sudjelovao na konferenciji o Libiji u organizaciji talijanske vlade na kojoj je predstavljen novi UN-ov plan. Prošli tjedan kazao je da će novi plan uključivati izbore na proljeće.

U ponedjeljak je kazao da će se izbori održati između kraja ožujka i kraja lipnja, a format izbora ovisit će o odluci nacionalne konferencije početkom 2019., koja bi se trebala održati na libijskom teritoriju.

'Na nacionalnoj konferenciji želimo postaviti pitanje kakve izbore želite, parlamentarne ili predsjedničke, i kakav (izborni) zakon, rekao je.

Libijski međunarodno priznati parlament nije usvojio izborni zakon, a Salame smatra da je potrebna šira zastupljenost Libijaca.