HAŠKA PRESUDA O SREBRENICI

UN uživa apsolutni imunitet od progona!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2010 16:17
  • Objavljeno 30.03.2010 u 15:50
lubanje smrt genocid crveni kmeri ratni zločin

lubanje smrt genocid crveni kmeri ratni zločin

Izvor: Sipa Press / Autor: PARK KIBAE

Svjetska organizacija uživa apsolutni imunitet od progona, presudilo je u utorak Žalbeno vijeće Okružnog suda u Den Haagu i odbacilo žalbu koju su protiv UN-a i države Nizozemske podnijele Majke Srebrenice, no one najavljuju nove žalbe, javile su agencije

Udruga koja okuplja 6.000 preživjelih osoba i članove obitelji žrtava pokolja što ga je vojska bosanskih Srba počinila 1995. u Srebrenici tužila je Ujedinjene narode i nizozemsku državu jer su propustile poduzeti djelotvorne akcije kojima bi spriječile pokolj.

Time su UN i Nizozemska prekršile UN-ovu konvenciju o genocidu, navodi bosanskohercegovačka udruga.

'U međunarodnim konvencijama o osnutku UN-a jasno je navedeno da UN ne može biti gonjen pred nacionalnim sudom zemlje članice', stoji u presudi koju je u utorak objavilo Žalbeno vijeće okružnog haškog suda.

Prvi put se 10. srpnja 2008. sud u Den Haagu proglasio nenadležnim za tužbu Majki Srebrenice, na što su one podnijele žalbu, podsjeća AFP.

Odvjetnički ured Van Diepen Van der Kroef, koji zastupa Majke, najavio je da će pitanje UN-ova imuniteta iznijeti pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu, piše agencija dpa.

Nizozemski vojnici u sastavu UN-ovih mirovnih snaga bili su raspoređeni u Srebrenici 1995. i nisu uspjeli spriječili pokolj nad 8.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici koja je tada bila proglašena UN-ovom zaštićenom zonom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi