VELIK RAST STANOVNIŠTVA

UN: klimatske promjene ublažiti kontracepcijom

18.11.2009 u 17:13

Bionic
Reading

Usporenje rasta svjetskog stanovništva kontracepcijom moglo bi ublažiti tempo klimatskih promjena, priopćio je u srijedu Fond UN-a za stanovništvo (UNFPA) u izvješću o stanju svjetskog stanovništva 2009.

Budući da su ljudi najodgovorniji za klimatske promjene, velik rast stanovništva nedvojbeno će te promjene samo ubrzati. 'Rast stanovništva, gospodarstva i potrošnje nadmašuje mogućnosti Zemlje za prilagodbu i klimatske promjene mogle bi biti postati puno jače, a možda i katastrofalne', navodi se u izvješću.

U izvješću se pozivaju svjetski čelnici da uzmu u obzir poboljšanje pristupa službama za obiteljsko planiranje i kontracepciju u bilo kakvim budućim raspravama kao što je idući summit UN-a o klimatskim promjenama u Kopenhagenu.

'Još ima vremena za pregovarače koji će se okupiti u Kopenhagenu da kreativno razmisle o stanovništvu, reproduktivnom zdravlju i jednakosti spolova i kako to može pridonijeti pravednu i održivu svijetu', navodi se u izvješću.

Fond UN-a za stanovništvo osnovan je sa zadaćom da financijski pomaže istraživanja i rješavanje pitanja stanovništva, promiče svijest o planiranju obitelji i zaštiti prava u planiranju obitelji.