ZVIJEZDA '60 MINUTES'

Umro novinar Mike Wallace

08.04.2012 u 18:51

Bionic
Reading

Mike Wallace, veliki inkvizitor CBS-ove emisije '60 Minutes' koji je jednom objavio da 'ne postoji indiskretno pitanje', umro je u dobi od 93 godine, objavila je u nedjelju ta TV mreža

Wallace je umro u subotu oko osam navečer (u nedjelju u dva u noći po srednjoeuropskom vremenu) uz obitelj u centru za njegu u New Havenu u državi Connecticutu, gdje je i živio, rekao je voditelj Bob Schieffer u emisiji 'Face the Nation', CBS-ovoj emisiji u nedjeljno jutro.

'On je bio jedan od velikih pionira novinarstva', rekao je Schieffer. 'Svima će nam nedostajati.'

Svatko tko se našao u vijestima u proteklih šezdeset godina morao je podnijeti i Wallaceovo rešetanje. U gotovo 40 godina emisije '60 Minutes', revolucionarne emisije istraživačkoga novinarstva, pripremio je osamstotinjak izvještaja, osvojio 20 Emmyja i stvorio stil rada uživo koji je češće nalikovao ispitivanju nego intervjuiranju.

Wallacea su kritizirali zbog nasilnog stila i teatralnosti kojom ga je katkad dopunjavao.

Intervjuirao je sve američke predsjednike od Johna F. Kennedyja, osim Georgea W. Busha, kao i desetke svjetskih čelnika poput Jasera Arafata, ajatolaha Homeinija te Deng Xiaopinga.

Sugovornike je birao u rasponu od Malcolma X i Janis Joplin do Martina Luthera Kinga i televizijske zvijezde Johnnyja Carsona, od pijanista Vladimira Horowitza do utemeljitelja Playboya Hugha Hefnera.

Mike Wallace u razgovoru s Aldousom Huxleyem