HEROJ 20. STOLJEĆA

Umro je Nelson Mandela

05.12.2013 u 22:44

Bionic
Reading

Umro je Nelson Rolihlahla Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike (JAR), ikona borbe protiv apartheida. Mandela je preminuo mirno u svom domu u Johannesburgu u četvrtak, potvrdio je predsjednik JAR-a Jacob Zuma

'Naš je narod izgubio oca. Premda smo znali da će ovaj dan doći, ništa ne može umanjiti naš osjećaj dubokoga i trajnog gubitka. Njegova neumorna borba za slobodu donijela mu je poštovanje cijeloga svijeta. Njegova poniznost, strast i čovječnost, donijeli su mu njihovu ljubav', rekao je Zuma u televizijskom obraćanju naciji.

'Izrazimo duboku zahvalnost za život proživljen u službi naroda ove zemlje i borbe za čovječanstvo', dodao je. 'Ovo je trenutak duboke tuge... Uvijek ćemo te voljeti, Mandiba', rekao je Zuma.

Najavio je da će Nelson Mandela, koji je umro u 95. godini života od posljedica upale pluća, biti pokopan uz sve državničke počasti, te je naložio da se zastave JAR-a spuste na pola koplja.

Mandela je hospitaliziran u lipnju, a od početka rujna prvoga crnog predsjednika Južnoafričke Republike njegovali su u njegovu domu, nakon što je gotovo tri mjeseca proveo u bolnici.


Nelson Mandela, najslavniji politički zatvorenik na svijetu, u zatvoru je proveo gotovo tri desetljeća i zatim kao prvi crni predsjednik Južnoafričke Republike dojučerašnjim tlačiteljima i protivnicima oprostio i pružio ruku pomirenja.


Kliknite za uvećanje

Mandelin govor nakon izlaska iz zatvora

270542 ,267054 ,261017 ,253902