PREDSJEDNIK SABORA

Umro je Boris Šprem

  • Autor: Marko Čulić
  • Zadnja izmjena 30.09.2012 12:13
  • Objavljeno 30.09.2012 u 12:13
Zbogom Boris Šprem

Zbogom Boris Šprem

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem preminuo je u 57. godini nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Centeru u Houstonu, kamo je otputovao na liječenje 23. kolovoza, priopćio je Hrvatski sabor. Bolovao je od iznimno malignog oblika multiplog mijeloma, a usprkos intenzivnoj terapiji, došlo je do daljnje progresije bolesti. Šprem je prvi predsjednik Hrvatskog sabora koji je umro za trajanja svog mandata
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Špremu je prije godinu i pol dana dijagnosticirana maligna bolest, a bolovao je od multiplog mijeloma, zloćudne bolesti krvnog sustava. Nakon što je bio uspješno podvrgnut endoskopskom zahvatu i dekompresiji sfenoidnog sinusa, bolest se početkom lipnja ipak vratila, ali se tada govorilo samo o 'lokalnom recidivu'.

Početkom rujna, kada se Šprem odlučio na put u SAD, iako je bolest već bila uznapredovala, informacije o njegovu stanju, a i same izjave pokojnoga Borisa Šprema bile su nabijene optimizmom. Ipak, Predsjednik Hrvatskog sabora izgubio je bitku s izrazito zloćudnom bolešću. 'Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija', poručeno je iz Ureda predsjednika Sabora.
Boris Šprem aktualni je predsjednik sedmog saziva Hrvatskoga sabora, rođen je 14. travnja 1956. u Koprivničkim Bregima. Otac je i suprug. Sa suprugom Jasenkom imao je jednog sina, Damjana.

U karijeri, dosegao je u novoj smjeni vlasti mjesto predsjednika Sabora, na kojem je zamijenio Luku Bebića. Član je SDP-a, a po vokaciji bio je diplomirani pravnik. U svojoj karijeri, među ostalim, bio je savjetnik i imenovani dužnosnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine od 2000. do 2001, glavni tajnik Hrvatskog autokluba, predstojnik Vladina Ureda za zakonodavstvo, član uprave osiguravajućeg društva Aurum. Od 2005. godine bio je predstojnik Ureda predsjednika Stjepana Mesića. Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine, Šprem se vraća u Sabor, u kojem je imenovan predsjednikom saborskog Odbora za obranu. Služio je i kao član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe.

Aktivan je i kao zastupnik u Skupštini Grada Zagreba. Nakon što je na lokalnim izborima 2009. godine ponovno izabran za člana Gradske skupštine Grada Zagreba, počeo je obnašati dužnost predsjednika skupštine. Nakon parlamentarnih izbora 2011. i pobjede Kukuriku koalicije, imenovan je za predsjednika sedmog saziva Hrvatskog sabora.

Prije toga obnašao je dužnost predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.Šprem je, među ostalim, bio i izvršni sekretar Općinskog komiteta SKH Zagreb-Centar, predsjednik udruge Sigurnost u prometu te član Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi