JOŠ NOVITETA U ZAKONU

Umjetna oplodnja na teret HZZO-a ženama do 42 godine

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 15:34
  • Objavljeno 05.07.2012 u 15:34
Rajko Ostojić

Rajko Ostojić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Cilj Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji nije bio nikoga uvrijediti, nego pomoći onima kojima pomoć treba, poručeno je s današnje sjednice Vlade s koje je Saboru poslan konačan prijedlog Zakona o MPO-u, a premijer se založio i za uvođenje informatike od prvoga razreda osnovne škole
Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Zakon i MPO je odličan medicinski zakon. Naši stručnjaci dobili su sjajne ocjene europskog foruma, a Zakon je rađen temeljem šest načela: optimalnog liječenja, izbora, zdravlja djeteta i žene, pravednosti, dostupnosti i participacije', istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Uvažen je, između ostaloga, prijedlog više zastupnika koji se odnosi na pomicanje ženine dobne granice do 42 godine života za provedbu MPO-a na teret proračuna te prijedlog Odbora za obitelj da se osobi začetoj u postupku MPO-a putem Državnog registra omogući uvid u identitet moguće polubraće i/ili polusestara.

'Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji tiče se manjeg broja ljudi i on širi prostor šanse. Vjerujemo da je duboko human i progresivan i duboko nam je žao ako nekoga vrijeđa. Nije bio cilj da se ikoga ponizi', zaključio je premijer Zoran Milanović, dodavši da je ovaj zakon bio dio njihova predizbornog programa.

A dio školskog programa svakako bi trebala biti informatika, upozorio je premijer Milanović, deklariravši se kao roditelj i informatički srednje pismena osoba, podijelivši s javnošću svoje čuđenje: 'Zastupljenost nastave informatike u osnovnim i srednjim školama minimalna je. Ne mogu se načuditi da tako jedne presudne discipline nema od prvog razreda osnovne škole do zadnjeg razreda srednje. Informatika kao obvezni predmet u ovom je trenutku toliko važna da ne smije biti u drugom planu.'


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji se raspričao oko zakonskih izmjena vezanih uz Zakon o sportu i o sportskoj inspekciji, kazao je da se priprema 'kurikularna reforma' te da je jedan od prijedloga da informatika te građanski i zdravstveni odgoj postanu obvezni predmeti.

U međuvremenu, Vlada je Saboru predložila uvođenje sportske inspekcije kao mehanizma sprečavanja mogućnosti daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema, a Jovanović je naglasio i izmjene Zakona o sportu prema kojima 'menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih saveza i udruga'.

Također, predlaže se zabrana sudjelovanja, između ostalog, u sportskim natjecanjima, njihovoj organizaciji i sudjelovanju u radu skupštine ili tijela upravljanja sportske udruge osobama koje su pravomoćno osuđene za neko kazneno djelo na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci i to ako je počinjeno s namjerom, a nije primijenjena uvjetna osuda.

Zakonski noviteti o medicinski potpomognutoj oplodnji

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi