USKORO IZMJENA ZAKONA?

Umjetna oplodnja i za nevjenčane parove

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.06.2009 11:28
  • Objavljeno 24.06.2009 u 09:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vlada će, kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, amandmanom ipak omogućiti da pravo na medicinski potpomognutu oplodnju imaju i parovi u izvanbračnoj zajednici

Na takvu izmjenu Vlada se odlučila jer se boji da bi Zakon koji diskriminira žene prema bračnom statusu mogao pasti na Ustavnom sudu. Neki ustavni stručnjaci su Vladine dužnosnike upozorili da je za Ustavni sud izvanbračna zajednica u kontekstu zaštite obitelji prema članku 41. Ustava jednakovrijedna ustavna kategorija kao i bračna. Za takvo rješenje posebno su se zalagale obje potpredsjednice Vlade - HDZ-ova Jadranka Kosor i HSLS-ova Đurđa Adlešič.

Međutim, neki HDZ-ovci u Saboru uvjeravali su da imaju objašnjenje s Pravnog fakulteta da je sadašnja formulacija u redu. 'Primjerice, partner u izvanbračnoj zajednici ne može dobiti državljanstvo ako s tim partnerom nije u braku', objašnjava jedan član HDZ-a.

Dodaje da neće biti omogućeno ni zamrzavanje zametaka, što je najveća primjedba struke i udruga. 'Utvrđeno je da zametak ima genetski kod, što znači da je čovjek. Uništavati one zametke koje smo zamrznuli, a ne trebaju nam, značilo bi da ubijamo čovjeka', kaže zastupnik HDZ-a.

Klub HNS-a najavio tri amandmana na Prijedlog zakona

Saborski Klub HNS-a najavio je danas da će podnijeti više amandmana na Prijedlog zakona o medicinskoj oplodnji koji je Vlada RH uputila u saborsku proceduru, naglašavajući da uloga države ne bi smjela biti da bude tutor pojedincima, već da svakome omogući da, ako to želi, ima djecu.

Klub HNS-a podnijet će tri amandmana, a tri će amandmana podnijeti pojedini zastupnici, najavila je naglasivši kako će svi amandmani biti podneseni zbog 'obrane ljudskih prava žena'. Klub HNS-a protivi se odredbi u prijedlogu zakona da pravo na medicinsku oplodnju imaju samo osobe u braku, i smatra da je to diskriminatorski jer se radi o temeljenom ljudskom pravu, te traže da se medicinska oplodnja omogući svim ženama.

Odredbu kojom se osobi začetoj medicinskom oplodnjom nakon 18. godine života omogućava uvid u to tko je donator, HNS također drži neprihvatljivom i traži njeno brisanje jer, kako je naglasila Pusić, može unijeti razdor i nemir u obitelji, posebice kod osoba u pubertetu. 'Ta odredba obeshrabruje ljude i traumatična je za dijete i roditelje', ustvrdila je.

HNS se protivi i odredbi da se ograniči broj jajnih stanica za oplodnju na tri, te traže da se omogući oplodnja svih jajnih stanica koje se izvade u jednom pokušaju. Klub HNS-a smatra da nema medicinskih razloga zbog kojih bi se trebalo ograničiti broj oplođenih jajnih stanica, već se, kako je rekla, radi o 'svjetonazorskim razlozima'. HNS također smatra da se mora propisati mogućnost pohranjivanja preostalih oplođenih jajnih stanica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi