PROBLEM ASISTENATA U NASTAVI

Umjesto u školu, naša će djeca na Markov trg!

07.09.2014 u 21:19

Bionic
Reading

Roditelji djece s posebnim potrebama prvi dan škole obilježit će prosvjedom na Markovu trgu. Nezadovoljni su što njihova djeca i u ovu školsku godinu ulaze bez asistenata u nastavi. Prosvjed je najavljen za 12 sati

Sutra počinje nova školska godine, a u klupe osnovnih i srednjih škola sjest će oko pola milijuna učenika. Najuzbuđeniji su prvašići – njih 41.437 sutra će prvi put kročiti u školu. Ohrabruje podatak da ih je ove godine 700 više nego lani.

Od pola milijuna učenika, samo će neki dobiti besplatne udžbenike. Ostali su ih morali kupiti, kao i sav drugi školski pribor. I dok učenici s uzbuđenjem iščekuju nove školske izazove, nastavnici će u još jednu školsku godinu ući opterećeni starim problemima. Nezadovoljni su zbog malih plaća, minimalno plaćenog prijevoza te ukinutih dodataka plaći poput božićnica i regresa.

Nezadovoljni su i roditelji djece s poteškoćama u razvoju. Iako su očekivali da će s početkom nove školske godine njihovoj djeci biti dodijeljeni asistenti u nastavi, što je i najavljivano, to se ipak nije dogodilo. Problem je nastao jer se lokalne zajednice nisu na vrijeme javile na natječaje za sredstva iz EU fondova, pa je izostao novac kojim bi se financirao rad asistenata u nastavi. Riječ je o 31 milijun kuna nepovratnih sredstava.

Upravo zbog toga sutra u 12 sati na Markovu trgu prosvjedovat će roditelji djece s posebnim potrebama. 'Pozivamo sve koji mogu da dođu na prosvjed... Način na koji država rješava pitanja asistenata u nastavi sramotan je i zahtijeva korjenite promjene. Iz posljednjih izjava ministra i njegovih zamjenika i pomoćnika jasno je da nema ni volje ni želje za sustavnim rješavanjem ovog pitanja. Što nama roditeljima preostaje? Jedino sredstvo mirnog i legalnog pritiska', stoji u pozivu objavljenom na Facebooku, koji su uputili roditelji okupljeni u grupi 'Pomozimo djeci s invaliditetom'.