MINISTAR SE SMEKŠAVA

Umjesto 250, na Markov trg će moći 1.500 prosvjednika

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.02.2012 09:58
  • Objavljeno 29.02.2012 u 09:58
Policija Markov trg Gornja grad marica

Policija Markov trg Gornja grad marica

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u utorak navečer u emisiji HRT-a da su uvažene kritike nevladinih udruga te da će se u nacrtu zakona o javnom okupljanju dopustiti okupljanje 1.500 prosvjednika na Markovu trgu u Zagrebu

Ostojić je s predstavnicima nevladinih udruga u utorak održao javnu raspravu o nacrtu novog zakona o javnom okupljanju kojim bi se nakon sedam godina ponovno omogućilo prosvjedovanje na središnjem trgu na Gornjem gradu.

Ministar je u emisiji Otvoreno kazao da se pravo okupljanja i prosvjedovanja na Markovu trgu mora posebno regulirati kako bi se omogućio rad institucija hrvatske države koje na tom trgu imaju sjedište - Hrvatskoga sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Prema prvom prijedlogu zakona na trgu bi moglo prosvjedovati najviše 250 ljudi koji se institucijama ne bi smjeli približiti na manje od 20 metara.

Nevladine udruge tražile su da se iz nacrta zakona izbace mjere koje posebno propisuju održavanje prosvjeda na Markovu trgu te naglasili da bi za to mjesto trebala vrijediti pravila kao i za sva druga mjesta.

Po nacrtu MUP-ova prvog prijedloga, građani bi, nakon gotovo sedmogodišnje zabrane, ponovno mogli prosvjedovati na Markovu trgu, ali bi se prosvjedi trebali prijaviti deset dana ranije.

Svoje poruke te politička, socijalna i nacionalna uvjerenja mogli bi izraziti na točno označenome mjestu na trgu od osam do 22 sata. Na trg bi mogli doći samo određenim prilazima jer je, objašnjava MUP, taj trg, zbog oblika i veličine, neprikladan za okupljanje te za osiguranje štićenih osoba i objekata.

Ostojić je tijekom rasprave također podsjetio da je Ustavni sud u svojoj odluci ukazao na visok stupanj neprikladnosti za okupljanje na Markovom trgu te dodao da je i to bio razlog da se nađe razmjer između prava na okupljanje i rada institucija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi