povijesni rezultat

Ekstremno desni AfD prestigao socijaldemokrate i postao druga najpopularnija njemačka stranka

20.02.2018 u 10:49

Bionic
Reading

Njemačka ultradesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) prestigla je stranku lijevog centra, Socijaldemokratsku stranku (SPD) prvi put u nacionalnoj anketi i tako zauzela drugo mjesto među najjačim strankama u Njemačkoj, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnijenja

Prema anketi Instituta Insa za dnevnik Bild, AfD ima 16 posto podrške, jedan posto više nego u prethodnom istraživanju te je ispred SPD-a, inače druge po veličini stranke u Njemačkoj, koja je pala za jedan posto.

Već nekoliko tjedana smanjuje se razlika između ove krajnje desničarske stranke, koja je ušla u parlament 24. rujna, i najstarije njemačke stranke, koju potresaju kriza i unutarstranački sukobi čelnika.

S druge pak strane, konzervativne stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i njezina saveznička bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU) ojačale su za 2,5 posto u istoj anketi.

>>> Novi šef njemačkih populista ne voli euro i migrante: Što još znamo o njemu?

Demokršćani i socijaldemokrati sada zajedno imaju 47,5 posto glasova i prema tome nemaju većinu u parlamentu u slučaju novog glasanja. Dvije skupine se, inače, spremaju oformiti koalicijsku vladu pod uvjetom da dogovor odobri baza SPD-a. Oko 464.000 članova te stranke od utorka će početi glasati putem pošte, a rezultati se očekuju početkom ožujka.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Analitičari smatraju kako bi drastični pad podrške SPD-u u anketama mogao potaknuti odobrenje spomenute nove koalicijske vlade, a ukoliko je odbiju, to bi najvjerojatnije značilo prijevremene izbore i katastrofalan rezultat za njih.

U posljednjem barometru proteklog vikenda Institut Forsa, koji radi za privatne televizije RTL i n-tv, i dalje je davao socijaldemokratima prednost u odnosu na AfD.

  • +6
Prosvjedi protiv AfD-a u Berlinu i Frankfurtu Izvor: Profimedia / Autor: Anadolu / Avalon.red

SPD je prema toj anketi imao 16 posto, a AfD 13 posto glasova.

Podsjetimo, SPD je na izborima u rujnu osvojio 20,5 posto glasova, što je bio njihov najgori poslijeratni rezultat, a otad stranka gubi podršku, dok ekstremna desnica, koja je na izborima imala blizu 13 posto, jača iz dana u dan.