GOSPODARSKO DRŽAVLJANSTVO

Uložite u Crnu Goru i postanite Crnogorac

10.08.2010 u 17:29

Bionic
Reading

Crnogorska vlada pokrenula je program 'gospodarskog državljanstva', koji omogućuje stjecanje crnogorskog državljanstva u zamjenu za ulaganje u Crnu Goru, priopćeno je u utorak u Podgorici

Uz pomoć toga programa, ugledni poslovni ljudi moći će steći crnogorsku putovnicu izravnim investiranjem u Crnu Goru i njeno gospodarstvo ili doniranjem u državni proračun. Tijekom kvalifikacijskog procesa za stjecanje crnogorskog državljanstva, zainteresirane osobe morat će uložiti najmanje 500.000 eura u Crnu Goru, od čega će dio biti izravno uplaćen u državni proračun.

Cilj je, kako je u utorak priopćila crnogorska vlada, da se potaknu najuspješniji svjetski poduzetnici da premjeste sjedišta svojih tvrtki u Crnu Goru, da u Crnu Goru donesu nove tehnologije, inovacije i znanje te da stvore nove mogućnosti zapošljavanja.

Vladajućoj koalicija smatra da Crna Gora ne može imati nikakvu negativnu posljedicu od programa 'gospodarskog državljanstva', već da će korist imati svi, dok oporba misli da ovaj program ostavlja nekoliko nedoumica, odnosno da Crnoj Gori može donijeti više štete nego koristi.

Čelnik Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević smatra da taj program jedino može privući razne svjetske tajkune i korumpirane političare, koji bježe od pravosuđa svojih država.