NEPOŽELJNI

Ulično nasilje protiv afričkih migranata u Izraelu

24.05.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Ulično nasilje protiv afričkih imigranata, uključujući divljanje prosvjednika koje je izraelski radio opisao kao 'pogrom', izazvalo je razumijevanje ministra unutarnjih poslova prema židovskim demonstrantima.

Vijoreći izraelske zastave i izvikujući slogan 'Protjerajte Sudance', stanovnici siromašne četvrti Tel Aviva u kojoj živi većina došljaka iz Eritreje, Sudana i Južnog Sudana, održali su u srijedu navečer prosvjed koji se pretvorio u nasilje. Policija je priopćila da je 20 osoba uhićeno zbog napada i vandalizma. Zapaljene su kante za smeće, razbijeni izlozi trgovina, a svjetina je napala Afrikanca koji se vozio tim područjem i razbila mu stakla na automobilu. Nitko nije teže ozlijeđen.

Razgovarajući s ministrom unutarnjih poslova Elijem Yishaijem, novinar Vojnog radija usporedio je taj incident s pogromom protiv Židova u Europi u 19. stoljeću. Yishai se na to naljutio, citirajući policijsko izvješće prema kojem su Sudanci i Eritrejci odgovorni za kriminal.

'Ne mogu osuđivati čovjeka čija je kćerka silovana. Ne mogu osuđivati djevojku koja se ne može noću vraćati kući', rekao je Yishai, šef stranke koju vode rabini u koalicijskoj vladi. Bježeći pred siromaštvom, autoritarnom vlašću i sukobima, oko 60.000 Afrikanaca ilegalno je proteklih godina ušlo u Izrael kroz razmjerno poroznu pustinjsku granicu s Egiptom.