ZAGREBAČKA BURZA

Ulagači razočarani ponudama, dionica Petrokemije tone

15.01.2014 u 15:56

Bionic
Reading

Nakon objave da su u drugi krug za privatizaciju Petrokemije ušli austrijski Borealis, mađarski Bige Holding i češki Agrofert, cijena dionice Petrokemije pretrpjela je oštar pad vrijednosti

Za privatizaciju kutinske Petrokemije pristigle su četiri neobvezujuće ponude, a Povjerenstvo je odlučilo da tri ponuđača idu u drugi krug. Predaju ponude potvrio je austrijski Borealis, a neslužbeno se doznaje da su preostala dva kandidata koja ulaze u drugi krug mađarski Bige Holding i češki Agrofert.

Unatoč solidnom odazivu na natječaj, cijena dionice Petrokemije danas je potonula više od 10 posto što upućuje na to da su neobvezujuće ponude ispod ranijih očekivanja ulagača. Podsjetimo, u kolovozu je Petrokemija dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za oko 186 milijuna kuna, a ulagači su plaćali 170 kuna po dionici. Trenutno je cijena na burzi 20-ak kuna ispod postignute cijene u dokapitalizaciji. 

Glavni kandidat za kupnju Petrokemije, austrijski Borealis, vodeći je europski proizvođač mineralnih gnojiva koji je u 2012. ostvario 7,5 milijardi eura prihoda od prodaje koji su rezultirali s 480 milijuna eura profita u toj godini.

Ta tvrtka, sa sjedištem u Beču, posluje u više od 120 zemalja i zapošljava više od 5.300 ljudi diljem svijeta. Većinski vlasnik Boeralisa sa 64 posto kapitala je investicijski fond Abu Dhabi International Petroleum Investment Company (IPIC), a preostalih 36 posto drži austrijska naftna kompanija OMV.

Iz kutinske Petrokemije izvijestili su da će ponuđači koji su ušli u drugi krug obaviti dubinsko snimanje poslovanja Petrokemije. Obvezujuće ponude potencijalnih strateških partnera očekuju se do kraja veljače, a po okončanju procesa i na osnovi prijedloga Povjerenstva konačnu odluku donijet će skupština Petrokemije.