STARI VIŠE OD 100 GODINA

Ukrali svijećnjake, darove biskupa Strossmayera

svijećnjaci, osječka katedrala

svijećnjaci, osječka katedrala

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Svjetiljka 'vječno svjetlo' i 15 ručno izrađenih svijećnjaka koje je prije 110 godina osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla skupa s centralnim oltarom darovao biskup Josip Juraj Strossmayer ukradeni su iz te crkve u noći s petka na subotu

Lopovi su provalili u konkatedralu popevši se preko skele postavljene sa stražnje strane na krov, kroz koji su ušli unutra.

Iako je policija vrijednost ukradenih svijećnjaka i svjetiljke 'vječno svijetlo' procijenila na oko 64 tisuće kuna, župnik osječke konkatedrale Adam Bernatović ističe da su ukradeni predmeti neprocjenjivi.

'Svijećnjake i svijetiljku je prije 110 godina sam Strossmayer dao ručno izraditi i poklonio crkvi. To je unikat i to više nitko ne može uraditi, a ako se i naprave isti neće imati više istu vrijednost. Ja ću svijećnjake nabaviti, ali to nije to', kaže župnik. Ističe da njemu, konkatedrali i vjernicima novac nije važan, pa moli i apelira na kradljivce da vrate za vjernike neprocjenjivo vrijedne i drage poklone.

'Neka nam se jave preko posrednika i mi ćemo im dati novac za njih. To nije samo crkveno, to je vrijednost bitna za grad Osijek, ali i cjelu Slavoniju. Oni su od mesinga i drugih materijala koji nisu jako skupi pa ga ne mogu puno naplatiti ako ga prodaju negdje kao stari otpad', kaže župnik Bernatović.

No, žalosna je i činjenica da to nije prvo svetogrđe počinjeno u osječkoj katedrali. I u noći s četvrtka na petak bezdušni su kradljivci provalili u isti prostor, no plijen je bio manji pa ga župnik nije prijavio policiji.

'Tada su obili sve škrabice i odnijeli novac', priča Bernatović i pita se u kakvom mi to svijetu živimo.

'To se više ne bi smjelo događati. Pa to nisu obični provalnici. Netko mora biti vrlo vješt da bi se popeo na krov i kroz te male prolaze odnio sve to, pa jedan svijećnjak je težak oko 1,5 kilograma. Ne znam jesu li to djeca, mladi, narkomani ili tko već', zabrinut je župnik. Tko je počinio taj zločin ne znaju ni u osječkoj policiji, jedino što je jasno je da protiv počinitelja slijedi kaznena prijava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi