POČINITELJI UHIĆENI

Ukrajinski ministar u Grčkoj pozvan na razgovor zbog smrtonosnog izgreda u regiji Donjeck

15.02.2022 u 21:17

Bionic
Reading

Grčki ministar vanjskih poslova pozvao je u utorak na razgovor ukrajinskog veleposlanika u Grčkoj Sergija Šutenka kao "diplomatsku mjeru nakon teškog izgreda" na istoku Ukrajine koji je prouzročio "smrt i ozljeđivanje pripadnika grčke dijaspore" u regiji Donjeck

Atena je "izrazila posebnu zabrinutost" i "zatražila zaštitu grčke dijaspore" na tom području te "provođenje istrage" i "izvođenje odgovornih na sud", navodi se u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo je u ponedjeljak izrazilo žaljenje zbog pogibije dvojice pripadnika grčke dijaspore u svađi s ukrajinskim vojnicima u selu na istoku Ukrajine, gdje traje sukob s proruskim separatistima.

Po raspoloživim podatcima na koje se poziva Atena, "počinitelji dvostrukog ubojstva su trojica ukrajinskih vojnika koji su se umiješali u svađu sa žrtvama zbog beznačajne stvari".

Ukrajinski veleposlanik je pak izrazio "iskrenu sućut obiteljima žrtava" rekavši da uzrok izgreda nije "političke ni etničke naravi", nego je "kazneno djelo općeg prava", rekao je.

Po veleposlanikovim informacijama, "dvojica ukrajinskih državljana su mrtva, jedan je pripadnik grčke dijaspore" a dvojica su ozlijeđena, također pripadnici iste dijaspore.

Sergij Šutenko je rekao da su osumnjičeni za počinjenje kaznenog djela uhićeni i bit će izvedeni pred sud, navodi se u priopćenju.

Grčka dijaspora na istoku Ukrajine ima više od 100.000 ljudi, rekao je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u prigodi posjeta tom području krajem siječnja.