ODLUKA ŽUPANIJE I CIVILNE ZAŠTITE

Ukrajinske izbjeglice ne moraju se iseliti iz hotela 'Picok' u Đurđevcu, no iz županije ističu: 'To nije trajno rješenje'

09.12.2022 u 17:33

Bionic
Reading

Na sastanku predstavnika Koprivničko-križevačke županije s predstavnicima Civilne zaštite u petak rečeno je da ukrajinske izbjeglice smještene u hotelu 'Picok' u Đurđevcu mogu još neko vrijeme biti mirne jer ih iz njega neće iseliti

'Treba reći da njihov smještaj u hotelu 'Picok' nije trajno rješenje. Sazivajući ovaj sastanak, nama kao lokalnoj zajednici bilo je u interesu umiriti te ljude i da im se jasno poruči da neće biti deložirani iz prostora koji privremeno koriste', rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren. Zaključak sastanka jest da se u rješavanju problema primijeni individualni pristup jer su mnoge izbjeglice iz Ukrajine zaposlene u Đurđevcu ili ondje pohađaju školu pa je za njih preseljenje u drugi grad neprihvatljiva opcija, rekao je župan.

Koordinator za poslove Civilne zaštite pri MUP-u Darko Majstorović rekao je kako je krajnja namjera ukrajinske izbjeglice integrirati kroz privatni smještaj. Pozivao je građane da svoje slobodne nekretnine daju u najam kako bi se u njih moglo smjestiti ljude koji su pobjegli od rata.

'Stoga smo se na današnjem sastanku dogovorili da ćemo formirati međuresornu radnu skupinu koja će kontaktirati s korisnicima smještaja u hotelu 'Picok' kako bi im se pružila prilika da iskažu svoje želje za budućim smještajem. Tako ćemo iznaći najbolje rješenje za svakog pojedinačno', rekao je Majstorović i dodao da je riječ o procesu koji će početi već od ponedjeljka. Hotel 'Picok' nije dugoročno rješenje, istaknuo je.

Na novinarski upit je li uočio problem u komunikaciji Civilne zaštite s ukrajinskim izbjeglicama koje strahuju od preseljenja iz Đurđevca u Koprivnicu, Majstorović je odgovorio da nisu uočili problem. Problem ukrajinskih izbjeglica smještenih u Đurđevcu eskalirao je prije nekoliko dana kad je do njih doprla vijest da će biti preseljeni u Koprivnicu. Naime, prije nekoliko mjeseci proveden je javni natječaj za njihov smještaj na kojem je kao ponuditelj izabran hotel 'Podravina', a hotel 'Picok' se na nj nije ni javio.

Majstorović je rekao da natječaj neće biti poništen jer netko može iskazati želju za preseljenje u Koprivnicu. U 'Picoku' je danas smješteno 70 izbjeglica, među kojima 27 djece.