uništena cijela zgrada

Užas na sjeveru Njemačke: Netko nacrtao kukasti križ na ulazu u prihvatilište za ukrajinske izbjeglice, a zatim podmetnuo požar?

20.10.2022 u 11:29

Bionic
Reading

U prihvatilištu za ukrajinske izbjeglice u sjeveroistočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern izbio je požar. Policija sumnja da je požar podmetnut. Prije nego što je požar buknuo, netko je nacrtao kukasti križ na ulazu u prihvatlište. Čelnici savezne pokrajine na putu su prema mjestu zločina

Tijekom noći prihvatilište za ukrajinske izbjeglice u općini Groß Strömkendorf u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommernu gotovo je u potpunosti uništeno u požaru. Nitko od 14 izbjeglica ni tri zaposlenika prihvatilišta nije ozlijeđen i svi su na vrijeme uspjeli napustiti zgradu.

Policija sumnja da je požar podmenut. U ponedjeljak su naime obišli prihvatilište jer je je netko nacrtao kukasti križ na ulazu. Zatim se sinoć oko 21.20 upalio alarm za uzbunu, a u požaru zgrade koja ima drvenu konstrukciju izgorio je cijeli krov. 'Krov se upravo urušio pred mojim očima, samo vanjski zidovi još stoje', rekao je glasnogovornik općine. Vatrogasci su požar gasili do jutarnjih sati. Prema prvim procjenama, materijalna šteta mogla bi iznositi više stotina tisuća eura, piše BR24.

'Tri desetljeća nakon Lichtentaga gore izbjeglička skloništa. To se mora interpretirati kao poziv na uzbunu za sigurnosni aparat u zemlji', rekao je političar FDP-a Moritz Harrer referirajući se na nerede sa ksenofobnim predznakom koji su izbili 1992. godine u Rostock-Lichtenhagenu.

Gradonačelnik grada u kojem se dogodio incident rekao je da je šokiran i ljut, ali i da dosad nije bilo znakova ultradesničarskih aktivnosti na tom području. Navodno su svi ljudi dosad imali dobar odnos s izbjeglicama. U tom prihvatlištu je svojevremeno bilo smješteno 170 izbjeglica, a s vremenom je većina premještena na druge lokacije.