defenzivna faza

Ukrajinska vojna vozila u obrani Kijeva uoči očekivanog ruskog napada

25.02.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Ukrajinska vojna vozila ušla su u petak popodne u Kijev kako bi ga branila od nadirućih ruskih snaga. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je ranije da je grad ušao u "obrambenu fazu".

Ruski projektili i u petak su zasipali Kijev, čijim je stanovnicima rečeno da pripreme Molotovljeve koktele i brane grad. Prvi ruske jedinice, izviđačke i diverzantske, ušle su ranije u sjevernu kijevsku četvrt Obolon.

Moskva tvrdi da je ponovo zauzela aerodrom Hostomel sjeverozapadno od grada, vitalnu točku za planirani napad na grad. "Grad je obrambenoj fazi. Meci fijuču, eksplozije odjekuju u nekim četvrtima. Saboteri su već ušli u grad", rekao je Kličko.

Glavni stožer ukrajinske vojske javio je da ukrajinske snage pružaju snažan otpor "ruskim okupatorima" oko Kijeva.

U Dimeru i Ivankivu, naseljima sjeverozapadno od grada, ukrajinska vojska zaustavila je nadiranje "neprijateljskih snaga" na rijeci Tetriv. Most preko rijeke je uništen, kaže se u priopćenju.

Drugdje, Rusi su napali zračnu luku u zapadnom gradu Rivni, po medijskim izvješćima. Borbi ima i u Sumiju, na sjeveroistoku, blizu ruske granice.

  • +3
Razaranje Kijeva Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinska vojska ubila više od tisuću ruskih vojnika. 

Ukrajinska vojska smatra da Rusi nastoje uspostaviti koridor od Krima do separatističkih područja na istoku Ukrajine. 

Predsjednik Volodimir Zelenskij tvitao je o žestokim borbama na ulazu istočne gradove Černihov i Melitopol. 

Američki dužnosnici vjeruju da je Rusima cilj svrgnuti Zelenskija i njegovu vladu. 

Izvori bliski ukrajinskom predsjedništvu kazali su da je Ukrajina spremna na pregovore s Rusijom, uključujući i o mogućem njezinom neutralnom statusu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je to laž i da nema pregovora dok ukrajinska vojska ne položi oružje.